Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, 4,6 miliarde de lei la capitalizare
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, 4,6 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, 4,6 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 4,622 miliarde de lei la capitalizare, 2,19%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 13,22%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 215,296 miliarde de lei, în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023, în creştere de la 210,674 miliarde de lei, în perioada 23 - 27 ianuarie 2023.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 116,574 milioane de lei, în urcare faţă de 102,958 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost joi, 2 februarie, când s-a înregistrat un rulaj de 34,296 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, miercuri, 1 februarie, cu o valoare a tranzacţiilor de 14,382 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 12.275,89 puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacţii de 38,674 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 4,44%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 28,021 milioane de lei (-0,60%) şi Fondul Proprietatea - cu 11,863 milioane de lei (0,00%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (+15,00%), SIF Hoteluri (+14,95%) şi Electromagnetica (+8,55%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Teraplast, cu un declin de 7,18%, urmate de cele ale Romcab (-6,12%) şi ale societăţii Prebet (-5,61%). 

Moody's confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro

Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă locală, cu perspectivă stabilă, şi a apreciat că ţara încă îşi poate îndeplini obiectivul de aderare la euro din 2024, dar scenariul principal indică faptul că acest proces va fi probabil întârziat cel puţin până în 2025, transmite Novinite.

Confirmarea ratingului Bulgariei vine pe fondul aşteptărilor Moody's că actuala criză energetică din Europa nu va slăbi semnificativ situaţia fiscală şi economică a ţării, dar agenţia avertizează asupra riscurilor la adresa eficacităţii Guvernului şi a progreselor în domenii cheie din cauza perioadei prelungite de instabilitate politică.

Sprijinul faţă de profilul de creditare al Bulgariei rezultă din perspectiva adoptării euro, în pofida riscului întârzierii procesului dincolo de 2024, se arată în comunicatul Moody's.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările Moody's privind fluctuaţii relativ reduse ale principalilor indicatori economici şi fiscali ai ţării, în următoarele 12-18 luni. De asemenea, reflectă echilibrul riscurilor între potenţialele efecte negative asupra profilului de creditare cauzate de situaţia politică din ţară, şi potenţialele efecte pozitive ale eventualei adoptări a monedei unice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel