Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de vineri. Care au fost cele mai tranzacţionate acţiuni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de vineri.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de vineri iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 410,446 milioane de lei (83,259 milioane de euro).

Indicele principal BET a consemnat la închidere o creştere cu 1,65%, la 11.924,70 puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, s-a apreciat cu 1,58%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat cu un câştig de 1,50%.

În acelaşi timp, indicele SIF-urilor, BET-FI, a urcat cu 0,55%, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa pe plus cu 1,44%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a înregistrat o creştere cu 0,71%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a câştigat 1,18%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 15,599 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 10,197 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 4,522 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Dafora (+8,33%), MedLife (+7,44%) şi Şantierul Naval Orşova (+5,45%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Condmag (-14,29%), Armătura (-12,50%) şi Promateris (10,45%). 

 

Vezi şi: Aurul atinge un maxim al ultimelor două săptămâni

 

Aurul a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni, susținut de un dolar mai slab, după ce discursul președintelui Rezervei Federale americane (FED), Jerome Powell, a sporit așteptările privind viitoarele majorări mai mici ale dobânzilor. 

Aurul spot a crescut cu 0,4%, la 1.774,62 dolari pe uncie la ora 0241 GMT și a atins cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie. Contractele futures pe aur din SUA au urcat cu 1,6%, la 1.788,70 dolari. Indicele dolarului a scăzut cu 0,3 procente. Un dolar mai slab face ca aurul să fie mai atractiv pentru cumpărătorii străini.

Powell a confirmat că FED va încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, ceea ce a dus la scăderea dolarului american și la creșterea aurului, a declarat analistul City Index, Matt Simpson. În discursul său de miercuri, Powell a semnalat, de asemenea, o ajustare economică prelungită la o lume în care costurile de împrumut vor rămâne ridicate, inflația scade lent, iar SUA rămâne cu un deficit cronic de lucrători.

Participanții de pe piață se așteaptă în prezent la o probabilitate de 91% de majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază la următoarea ședință a băncii centrale americane din decembrie. O reducere a ratei tinde să stimuleze atractivitatea lingourilor, deoarece reduce costul de oportunitate al deținerii activului neperformant, care a încheiat luna noiembrie cu o creștere de peste 8% - cea mai mare creștere lunară din iulie 2020.

Atenția investitorilor se îndreaptă acum către datele de vineri ale Departamentului Muncii din SUA privind salariile angajaților din toate sectoarele de activitate, mai puțin cele din agricultură, care ar putea influența deciziile de politică ale Fed.

"Un raport puternic privind locurile de muncă va da Rezervei Federale undă verde pentru a continua să crească ratele în timp ce inflația rămâne ridicată, ceea ce este rău pentru aur. Un raport slab ar putea fi bun pentru aur, deoarece indică o scădere a cererii de consum în viitor, ceea ce este deflaționist", a adăugat Simpson.

Între timp, ocuparea forței de muncă în sectorul privat din SUA a crescut mult mai puțin decât se aștepta în noiembrie, sugerând că cererea de forță de muncă se răcește pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Argintul la vedere a urcat cu 0,2%, la 22,24 dolari, platina a crescut cu 0,7%, la 1.040,13 dolari, iar paladiul a urcat cu 0,9%, la 1.897,63 dolari.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel