Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de joi. Topul tranzacţiilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere pe aproape toţi indicii.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 29,61 milioane de lei (peste 6 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,20%, până la 12.356,03 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o creştere cu 0,16%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,19%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,42% din valoare.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,25%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o urcare cu 0,41%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,63%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu peste 6 milioane de lei, urmate de titlurile Fondului Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 4,59 milioane de lei, şi de cele ale Băncii Transilvania - 3,28 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Romcab (+14,29%), Electroargeş (+13,44%) şi Zentiva (+6%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile UCM Reşiţa (-12,66%), Conpet (-2,43%) şi Prebet (-2,13%). 

 

Citeşte şi: Aurul atinge maximul ultimelor 8 luni în așteptarea unor vești din SUA

 

Prețul aurului a atins miercuri un maxim al ultimelor opt luni, susținut de un dolar slab, tranzacționat, este adevărat, într-un interval restrâns, în condițiile în care traderii s-au poziționat în așteptarea datelor privind inflația care ar putea influența poziția Rezervei Federale americane privind creșterea ratelor.

Aurul spot a crescut cu 0,3%, la 1.883,48 dolari pe uncie la ora 0727 GMT, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,5%, la 1.885,90 dolari.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,1%, ceea ce a făcut ca lingourile de aur să fie mai ieftine pentru cumpărătorii străini. Randamentele de referință ale trezoreriei americane pe 10 ani au scăzut, de asemenea, ușor. 

În general, se pare că aurul se consolidează în prezent într-un coridor valoric concret, în timp ce atenția se îndreaptă spre datele de joi privind indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, a declarat Ilya Spivak, șeful departamentului global macro de la Tastytlive.

"Dacă datele arată că inflația este mai mică, atunci aurul ar putea depăși cu ușurință pragul psihologic de 1.900 de dolari. Cu toate acestea, ar fi interesant de văzut dacă aurul poate obține multă tracțiune dincolo de acest nivel."

Aurul este văzut ca o acoperire împotriva inflației, dar este foarte sensibil la creșterea ratelor dobânzii, ceea ce crește costul de oportunitate al deținerii de lingouri neperformante.

Guvernatorul Fed, Michelle Bowman, a declarat marți că banca centrală a SUA va trebui să majoreze în continuare ratele pentru a combate inflația ridicată, ceea ce va duce probabil la o relaxare a condițiilor de pe piața muncii.

Într-un fel de ecou la această declarație, guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a anunțat că Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să crească dobânda cheie în 2023 într-un ”ritm pragmatic”. ”În 2023, vor fi, probabil, necesare, noi creșteri a ratei dobânzii, care se vor face în următoarele luni într-un ritm pragmatic, pentru a determina inflația să coboare spre 2%”, a spus el, audiat de comisia de finanțe din Senatul francez. 

Argintul la vedere a crescut cu 1,1%, la 23,88 dolari, iar platina a câștigat 0,7%, la 1.088,08 dolari.

Paladiul a crescut cu 0,5%, până la 1.789,57 dolari. Producătorii de automobile încorporează paladiu în țevile de eșapament pentru a neutraliza emisiile nocive, dar metalul nu este necesar pentru această funcție în cazul vehiculelor electrice (VE).

Se așteaptă ca expansiunea vehiculelor electrice să continue și în 2023, ceea ce va duce la o ușoară scădere generală a cererii de paladiu pentru autoturisme, în ciuda unei creșteri așteptate a numărului total de mașini noi pe toate piețele, au declarat analiștii de la Heraeus Precious Metals într-o notă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel