Bursa germană s-a prăbuşit din cauza Nord Stream
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Securitatea energetică, extrem de importantă
Securitatea energetică, extrem de importantă
Din cauza celei mai recente dispute privind gazoductul Nord Stream, indicele bursier german DAX a scăzut pentru prima dată, din noiembrie 2020, la un nivel sub 12.000 de puncte.

DAX a pierdut 1,84% și a scăzut la 11.916,55 puncte. „ Suntem amenințați cu o nouă săptămână de teroare ”, a declarat expertul bursier Timo Emden presei germane. De remarcat că DAX a pierdut mai mult de trei procente în această săptămână. Scăderea vine în contextul în care autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni ”inutilizabil pentru totdeauna” în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică.

Cantităţi mari de apă sărată vor ajunge în gazoducte şi vor provoca coroziune dacă scurgerile din cele două linii nu sunt reparate rapid, au declarat surse guvernamentale, potrivit publicaţiei Tagesspiegel. Cotidianul german scrie că, din cauza complexităţii atacului, experţii şi cei din cercurile guvernamentale consideră că acesta ar putea fi efectuat doar de un „actor statal”.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Marina ţării contribuie la ancheta privind scurgerile de gaze, adăugând că situaţia trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificaţi rapid. „Presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream din Marea Baltică este încă o reamintire a faptului că suntem dependenţi de infrastructura critică, de asemenea, subacvatică„, a declarat Lambrecht.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere. Cifrele zilei de pe pieţele lumii

Bursa japoneză a închis şedinţa de joi în creştere cu 0,95%, după ce Banca Angliei (BoE) a început achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale britanice în valoare de până la cinci miliarde de lire sterline pe zi, pentru a readuce stabilitatea pe piaţa financiară, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 26.422,05 puncte, în creştere cu 248,07 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de joi în creştere uşoară, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.170,93 puncte, în creştere cu 1,64 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

New York - Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în creştere, după ce Banca Angliei (BoE) a început achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale britanice în valoare de până la cinci miliarde de lire sterline pe zi, pentru a readuce stabilitatea pe piaţa financiară, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 1,88%, ajungând la valoarea de 29.638,74 puncte, în creştere cu 548,75 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 1,97%, ajungând la valoarea de 3.719,04 puncte, în creştere cu 71,75 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 2,05%, ajungând la valoarea de 11.051,64 puncte, în creştere cu 222,14 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 82,15 dolari.

Londra - Bursa de la Londra a închis şedinţa de miercuri în creştere cu 0,30%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.005,39 puncte, în creştere cu 20,80 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 3,05 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 89,32 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel