Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Concret, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se intenționează stabilirea cadrului legal pentru pentru susținerea unora dintre viitorii specialiști români ce studiază în străinătate.
În acest scop, se are în vedere introducerea unui sistem de sprijin financiar destinat respectivilor persoane, suport ce conține burse lunare, dar și acoperirea unor cheltuieli cu transportul în afara granițelor. Valoarea burselor pentru românii ce studiază în universități din străinătate va fi stabilită anual, în funcție de țara în care se studiază, dar nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună.
Potrivit proiectului de HG, “Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare” din anumite domenii de interes pentru România, ce vor fi stabilite în fiecare an.
În același timp, tot anual se vor stabili, prin ordin al ministrului educației, și numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse.
Practic, bursierii români care efectuează stagiile de studii amintite vor beneficia de:
- o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
- transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
- plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.
Valoarea burselor va fi stabilită anual, pe ţări, nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună și se va acorda doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate.
Atenție însă, nu toți cei care studiază în străinătate vor putea primi acest sprijin financiar din partea statului român, ci doar cei ce vor participa la un concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.
Modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, precum și condițiile financiare de acordare și de decontare a bursei vor trebui stabilite, de asemenea, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.
După cum apare în nota de fundamentare a proiectului de HG, prin această măsură “se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților”.
”În absența consacrării normative a aspirațiilor României afirmate în documentele strategice de referință pentru dezvoltarea componentei de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare”, se mai arată în nota de fundamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...