Burse lunare de cel puțin 1.000 de euro. Cine pot fi beneficiarii acestor bani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care este condiția pentru a beneficia de un astfel de suport
Care este condiția pentru a beneficia de un astfel de suport
Este un proiect de hotărâre al Ministerului Educației și vizează anumiți studenți sau persoane care vor să-și perfecționeze cunoștințele. 

Concret, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se intenționează stabilirea cadrului legal pentru pentru susținerea unora dintre viitorii specialiști români ce studiază în străinătate. 

În acest scop, se are în vedere introducerea unui sistem de sprijin financiar destinat respectivilor persoane, suport ce conține burse lunare, dar și acoperirea unor cheltuieli cu transportul în afara granițelor. Valoarea burselor pentru românii ce studiază în universități din străinătate va fi stabilită anual, în funcție de țara în care se studiază, dar nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună.

Potrivit proiectului de HG, “Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare” din anumite domenii de interes pentru România, ce vor fi stabilite în fiecare an.

În același timp, tot anual se vor stabili, prin ordin al ministrului educației, și numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse.

Practic, bursierii români care efectuează stagiile de studii amintite vor beneficia de:

- o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;

- transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;

- plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Valoarea burselor va fi stabilită anual, pe ţări, nu va putea fi mai mică de 1.000 de euro/lună și se va acorda doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate.

Atenție însă, nu toți cei care studiază în străinătate vor putea primi acest sprijin financiar din partea statului român, ci doar cei ce vor participa la un concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

Modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, precum și condițiile financiare de acordare și de decontare a bursei vor trebui stabilite, de asemenea, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.

După cum apare în nota de fundamentare a proiectului de HG, prin această măsură “se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților”.

”În absența consacrării normative a aspirațiilor României afirmate în documentele strategice de referință pentru dezvoltarea componentei de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare”, se mai arată în nota de fundamentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel