Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Indicele pan-european STOXX 600 a pierdut 0,2%, după ce miercuri înregistrase creșteri. Producătorii de băuturi spirtoase au fost printre cei mai afectați, cu Pernod Ricard și Campari scăzând cu 4% și, respectiv, 4,3%. LVMH, producătorul coniacului Hennessy, a pierdut 1,1%.
"Situația devine tot mai haotică, tarifele apar și dispar, iar nimeni nu știe până unde se poate ajunge", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank. "Indiferent dacă aceste tarife vor fi aplicate sau sunt doar tactici de negociere, ele alimentează așteptările privind creșterea inflației, ceea ce panichează piețele."
Sectorul auto a fost cel mai afectat, cu o scădere de 1,7%, în timp ce Stellantis și Valeo au pierdut 2,3% și 6,4%. În schimb, sectorul telecomunicațiilor a crescut cu 1,4%, iar acțiunile din domeniul sănătății au avansat cu 0,5%, susținute de o creștere de 3,4% a companiei farmaceutice Novo Nordisk.
Tensiunile comerciale dintre SUA și UE s-au intensificat după ce Trump a amenințat cu noi tarife doar la câteva ore după ce Uniunea Europeană anunțase măsuri de retorsiune. Volatilitatea pe piețele globale a crescut semnificativ, iar analiștii avertizează că incertitudinile privind tarifele ar putea afecta creșterea economică.
În sectorul transporturilor, producătorii europeni de camioane au fost puternic afectați după decizia Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) de a revizui regulile privind emisiile auto stabilite de administrația Biden. Daimler Truck a pierdut 4,4%, Volvo a scăzut cu 2,2%, iar Traton cu 2,6%.
În Germania, atenția s-a concentrat pe ședința specială a parlamentului, unde s-a discutat un fond de 500 de miliarde de euro pentru infrastructură și modificarea regulilor de îndatorare pentru a sprijini apărarea națională.
Pe plan geopolitic, Rusia și Ucraina au rămas în centrul atenției, după ce Moscova a acceptat propunerile SUA pentru un armistițiu, dar a precizat că mai sunt multe detalii de clarificat.
Pe partea pozitivă, Allegro, platforma poloneză de e-commerce, a crescut cu 13,6%, având cea mai bună zi din ultimii doi ani, după ce a prognozat o creștere a veniturilor pentru 2025 și a anunțat un program de răscumpărare de acțiuni de 1,4 miliarde de zloți (364 milioane de dolari).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...