Bursele mondiale au revenit pe verde în așteptarea următorului test de rezistență
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Urmează un nou hop
Urmează un nou hop
Piețele bursiere mondiale și-au continuat tendința pozitivă vineri dimineață, după ce Congresul american a spulberat amenințarea intrării Statelor Unite în incapacitate de plată.

Următorul test va fi reacția la publicarea unui indicator cheie al SUA, și anume cel al ocupării forței de muncă. Până atunci, în Europa, Parisul a câștigat, în cursul dimineții de vinri, 0,97%, Londra 0,65%, Frankfurt 0,82% și Milano 0,63%. Piețele asiatice au fost în bună formă, în special Hong Kong, care a încheiat în creștere cu peste 4%, susținute de acțiunile tehnologice. Tokyo a terminat tot pe plus, cu 1,21%, în timp ce Shanghai a închis cu 0,79%. 

Plafonul datoriei americane, suspendat

După săptămâni de negocieri, Congresul american a votat joi suspendarea plafonului datoriei sale până în ianuarie 2025, evitând astfel intrarea țării în incapacitate de plată. Atenția se concentrează acum asupra stării economiei mondiale și, mai ales, asupra dovezilor tot mai numeroase privind o încetinire accentuată a inflației", a explicat Michael Hewson, analist la CMC Markets. 

Această "încetinire mai mare decât se aștepta a inflației" și "semnele de slăbire a cererii" fac ca "următorul pas pentru băncile centrale să fie mai complicat, deoarece acestea vor trebui să decidă dacă să slăbească ritmul sau să suspende creșterile de rate", inițiate pentru a limita inflația ridicată, potrivit analistului. Opinia investitorilor este "împărțită" cu privire la poziția pe care banca centrală americană (Fed) o va adopta la următoarea sa reuniune pe această temă, peste mai puțin de două săptămâni, "între o nouă majorare cu 25 de puncte de bază și o pauză urmată de o majorare în iulie", a spus Michael Hewson.

"Cifrele privind ocuparea forței de muncă din SUA publicate astăzi ar putea oferi un răspuns la această întrebare", consideră el. Analiștii se așteaptă la crearea a încă 195.000 de locuri de muncă și la o ușoară creștere a ratei șomajului la 3,5%. Dar principalii indicatori au depășit cu regularitate previziunile "în ultimele luni", avertizează Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank. În opinia sa, este probabil ca Fed "să nu mai majoreze dobânzile dacă va constata cifre mai slabe privind ocuparea forței de muncă, o creștere mai lentă a salariilor și o creștere a șomajului".

Acțiuni

Acțiunile tehnologice au urcat în Hong Kong, în special gigantul chinez de internet Baidu, care a câștigat 7,48% la sfârșitul ședinței de tranzacționare. Gigantul comerțului online JD.com (+7,00%), rivalul său Alibaba (+6,60%), gigantul mondial al jocurilor video Tencent (+5,64%) și producătorul de smartphone-uri și electronice Xiaomi (+4,68%) au crescut, la rândul lor. Sectorul industriei ușoare în plină ascensiune În Germania, Adidas (+3,30%) și Zalando (+2,41%) fiind printre cele mai bune trei companii care au înregistrat performanțe notabile la DAX la deschiderea ședinței. 

Gigantul japonez de investiții în tehnologie SoftBank Group (SBG) și-a văzut cotația acțiunilor sale urcând cu 4,29%, la 5.971 yeni. Acesta a beneficiat încă o dată de perspectiva ca filiala sa britanică Arm, un producător de microprocesoare, să fie scoasă la bursă pe Wall Street până la sfârșitul anului. Grupul american de servicii financiare Jefferies și-a îmbunătățit recent opinia asupra SBG, pe fondul vânturilor favorabile din sectorul semiconductorilor.

Materii prime și valute

Prețul petrolului era în creștere în jurul orei 08:00 GMT. Barilul de Brent din Marea Nordului creștea cu 1,28%, până la 75,23 dolari, iar barilul de WTI din SUA cu 1,05%, până la 70,92 dolari. Variațiile cursurilor de schimb au fost foarte mici. Dolarul a rămas practic neschimbat atât față de euro (+0,02%), la 0,9290 euro pentru un dolar, cât și față de lira sterlină (+0,01%), la 0,7982 lire pentru un dolar. Bitcoin a avansat cu 0,84%, la 27.093,31 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel