Bursele mondiale în bernă, petrolul scade, bitcoin pierde teren

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dezastru / FOTO: Freepik
Dezastru / FOTO: Freepik
Vineri, bursele mondiale au fost afectate de incertitudinile comerciale generate de noile taxe vamale impuse de SUA și de persistența inflației americane.

În Europa, marile burse au închis pe roșu: Paris a scăzut cu 0,93%, Frankfurt cu 0,96%, iar Milano cu 0,92%. Londra a rămas aproape de echilibru, cu o ușoară scădere de 0,08%, în timp ce indicele SMI de la Zurich a pierdut 0,21%.

Pe Wall Street, pierderi considerabile

La 16:45 GMT, bursele americane înregistrau pierderi semnificative: S&P 500 a scăzut cu 1,75%, Nasdaq cu 2,39%, iar Dow Jones cu 1,50%.

„Mai mult decât simple marcări de profit, asistăm la adevărate vânzări masive pe piețele de acțiuni”, a comentat Grégoire Kounowski, consultant în investiții la Norman K.

Declinul s-a accentuat după publicarea indicelui PCE pentru februarie, indicatorul de inflație preferat de Rezerva Federală (Fed). Deși creșterea de 2,5% era anticipată de piață, inflația de bază, care exclude prețurile energiei și alimentelor, a fost ușor peste așteptări, atingând 2,8% față de prognoza de 2,7%.

Indicele PCE a mai indicat și o cerere mai slabă decât estimările în rândul gospodăriilor americane, semn că prudența consumatorilor crește pe fondul numeroaselor incertitudini economice.

Incertitudinea economică se amplifică 

„Incertitudinea rămâne ridicată din cauza schimbărilor bruște de direcție ale administrației Trump”, afirmă Christophe Boucher, director de investiții la ABN AMRO Investment Solutions.

De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a inițiat un război comercial de o intensitate rar întâlnită, amenințând partenerii comerciali ai SUA cu numeroase taxe vamale. Deși a amânat unele dintre aceste măsuri, miercuri a anunțat taxe suplimentare de 25% pentru automobilele și piesele auto importate în SUA, promițând o nouă rundă de măsuri pe 2 aprilie, pe care o numește „ziua eliberării”.

„Piețele au trăit toată săptămâna în așteptarea datei de 2 aprilie”, subliniază Florian Ielpo, director de cercetare macroeconomică la Lombard Odier IM.

Creșterea prețurilor și riscul de recesiune

„Întreaga lume pare să fie în așteptare”, explică Fawad Razaqzada, analist la City Index. Mai mult, „măsurile de retorsiune luate de țările afectate de aceste taxe vamale ar putea amplifica și mai mult incertitudinea și volatilitatea”, adaugă acesta.

O creștere a inflației ca urmare a politicilor comerciale ale lui Trump pare „inevitabilă” în SUA, a avertizat joi președinta Rezervei Federale (Fed) din Boston.

„Piețele își dau seama că nu este doar inflaționist, ci chiar recesionist”, consideră Grégoire Kounowski. Aceste evoluții au contribuit la deprecierea dolarului, care pierdea 0,28% față de euro, ajungând la 1,0832 dolari pentru un euro la ora 16:45 GMT.

Scăderi pe piața petrolului și a criptomonedelor

Prețul petrolului a scăzut din cauza temerilor legate de economia globală. La ora 16:45 GMT, barilul de Brent din Marea Nordului s-a depreciat cu 0,90%, ajungând la 73,36 dolari, în timp ce barilul de WTI american a scăzut cu 1,21%, până la 69,07 dolari.

În același timp, bitcoin-ul a pierdut 4,38%, ajungând la 83.918 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...

China, UE / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a României
Grup de oameni sar fericiti / Foto: Freepik

România are, de duminică seara, un nou milionar în euro

Un român norocos s-a trezit milionar, de duminică seara.

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Bani / FOTO: Freepik
Donald Trump
Foto: Freepik.com
Exploatare uraniferă / FOTO: Wikipedia

Aceasta este cea mai puternică rocă din lume

Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....


pixel