Bursele mondiale îngenuncheate! Starea economiei SUA îi pune pe jar pe investitori

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Broker de bursă / Foto: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Scăderi pe piețele internaționale.

Piețele globale au închis în general în scădere luni, pe fondul îngrijorărilor legate de starea economiei americane și al unor vânzări pentru încasarea profiturilor. Totuși, bursa de la Frankfurt a reușit să se mențină pe creștere, susținută de rezultatele favorabile ale alegerilor din Germania, primite pozitiv de investitori.

"Nu există o schimbare majoră în atitudinea pieței față de vineri, persistând îngrijorările cu privire la încetinirea modestă a creșterii economice în SUA în primul trimestru, precum și temerile legate de inflație, amplificate de incertitudinea politică generată de administrația Trump", a declarat Angelo Kourkafas de la Edward Jones.

Corecții și mișcări de vânzare

Tendința descendentă continuă, sesiunea de luni fiind o „replică” a „micii cutremurări” de vineri, marcată de vânzări masive pentru încasarea profiturilor, explică Grégoire Kounowski, consilier de investiții la Norman K.

"Atunci când piața crește atât de mult într-un interval scurt, devine vulnerabilă la mișcări de tip +sell-off+", adică valuri de vânzări, a adăugat el.

Evoluția indicilor bursieri

La Wall Street, indicele Dow Jones a urcat ușor cu 0,08%, în timp ce Nasdaq a scăzut cu 1,21%, iar S&P 500 a pierdut 0,50%.

Piața americană a fost afectată și de scăderea unor mari companii din sectorul tehnologic, precum Nvidia (-3,09%) și Palantir (-10,53%), dar și de ultimele declarații ale președintelui american privind tarifele vamale.

Într-o conferință de presă comună cu Emmanuel Macron la Casa Albă, Donald Trump a afirmat că planul său de a impune noi taxe vamale asupra importurilor din Canada și Mexic „progresează conform planului”, termenul limită stabilit de liderul american fiind 4 martie.

Reacțiile piețelor europene

În Europa, bursele de la Milano (+0,13%) și Londra (0,00%) au închis aproape de nivelul de echilibru, în timp ce Paris a scăzut cu 0,78%. Singura piață majoră care a încheiat pe creștere a fost Frankfurt, cu un avans de 0,62%. La Zurich, indicele SMI a rămas aproape neschimbat (+0,04%).

Investitorii au fost ușurați de rezultatul alegerilor legislative din Germania, care s-a apropiat de prognozele sondajelor. Aceștia speră că un „nou guvern german cu o linie favorabilă mediului de afaceri ar putea oferi un impuls necesar economiei germane, aflată în dificultate”, comentează Christoph Berger de la Allianz Global Investors.

Liderul conservator Friedrich Merz, deși a câștigat alegerile, a obținut un scor mai slab decât se aștepta (28,6%), ceea ce nu îi permite să guverneze singur, forțându-l să negocieze intens pentru formarea unui guvern capabil să facă față provocărilor economice și geopolitice.

Randamentele obligațiunilor și evoluția monedei euro

În acest context, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a rămas stabil la 2,47%, la fel ca vineri. În schimb, randamentul obligațiunilor americane a scăzut la 4,40% de la 4,43%.

Euro s-a apreciat ușor cu 0,09% față de dolar, ajungând la 1,0468 dolari pentru un euro, luni, la ora 22:10 GMT.

Inteligența artificială afectează Alibaba, dar impulsionează Apple

Acțiunile gigantului chinez Alibaba au scăzut cu peste 10% luni la New York și cu peste 2% la Hong Kong, după ce compania a anunțat un plan de investiții de 50 de miliarde de euro în inteligența artificială și cloud computing pentru următorii trei ani.

În schimb, Apple a înregistrat o creștere de 0,63% la bursa din New York, după ce a anunțat un plan de investiții de peste 500 de miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani, alături de promisiunea de a crea 20.000 de locuri de muncă.

Creșteri pentru petrol și aur

Prețurile petrolului au revenit pe creștere luni, recuperând o parte din pierderile de vineri, dar rămânând aproape de cele mai scăzute niveluri ale anului, în lipsa unui factor puternic de impulsionare.

Barilul de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu 0,47%, ajungând la 74,78 dolari, în timp ce barilul de West Texas Intermediate a urcat cu 0,43%, la 70,70 dolari, după ce inițial scăzuse la 69,80 dolari, cel mai redus nivel din decembrie.

Aurul continuă să crească și se apropie de pragul simbolic de 3.000 de dolari pe uncie, atingând luni un nou maxim istoric de peste 2.956 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ghișeu
Foto: Freepik.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...


pixel