BVB a deschis, marți, pe roșu după anunțul demisiei lui Iohannis. ASF, gata să intervină

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de Valori București
Bursa de Valori București
Bursa de Valori de la București a deschis, marți dimineață, cu majoritatea indicilor în scădere. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat, în acest context, că urmărește cu atenție situația. 

Este posibil ca, pe parcursul zile, tendința pieței bursiere să se schimbe din descendentă în ascendentă, un rol important jucându-l, în acest sens, declarațiile factorilor politici, dar nu numai. De altfel, acesta este și motivul pentru care ieșit la rampă preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, într-o încercare de a calma spiritele de a evita un nou șoc, similar celui produs după primul tur al alegerilor prezidențiale, de la sfârșitul anului trecut. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) acordă o atenție sporită evoluțiilor din piața financiară non-bancară, având în vedere importanța acestui sector pentru stabilitatea și integritatea economiei României, a declarat Alexandru Petrescu pentru Agerpres. Într-un context economic tot mai provocator, ASF subliniază că va interveni prompt dacă va fi necesar, pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare. 

Mai ales în contextul actual

În fața incertitudinilor economice și politice, Autoritatea de Supraveghere Financiară își reafirmă angajamentul de a monitoriza atent sectoarele pe care le supraveghează. Potrivit președintelui ASF, stabilitatea pieței financiare non-bancare este esențială pentru sănătatea economiei naționale. „Stabilitatea şi integritatea sectoarelor pe care le supraveghem sunt esenţiale pentru economia României, mai ales în contextul actual”, a subliniat Alexandru Petrescu.

În acest sens, ASF urmărește cu atenție toate fluctuațiile și tendințele din piață care ar putea afecta echilibrul financiar. De asemenea, autoritatea se asigură că există mecanisme de control pentru a preveni riscurile majore și pentru a menține un climat economic sănătos.

Intervenție promptă 

De asemenea, președintele ASF a subliniat că Autoritatea este pregătită să intervină rapid în cazul unor disfuncționalități sau turbulențe care ar putea afecta piața financiară non-bancară. „ASF este pregătită să intervină prompt, în limitele prevăzute de cadrul legal în vigoare, ori de câte ori situaţia o va impune”, a adăugat acesta.

Într-un context marcat de instabilitate politică și economică, această pregătire vine în sprijinul participanților pe piețele financiare, oferind un nivel suplimentar de siguranță și încredere.

Protejarea intereselor pieței 

Protejarea intereselor participanților la piețele financiare non-bancare rămâne prioritatea principală a ASF. Președintele autorității a afirmat că stabilitatea acestora este un obiectiv esențial. „Obiectivul nostru principal rămâne protejarea intereselor participanţilor la pieţe şi asigurarea stabilităţii acestora”, a declarat Alexandru Petrescu.

Aceasta implică nu doar monitorizarea evoluțiilor din piață, dar și identificarea timpurie a eventualelor riscuri care ar putea pune în pericol buna funcționare a piețelor financiare. De asemenea, ASF se asigură că reglementările în vigoare sunt respectate, pentru a preveni orice abuzuri sau disfuncționalități care ar putea dăuna economiei naționale.

Strategii de intervenție

În viziunea ASF, o piață financiară stabilă este fundamentul unei economii puternice și sustenabile. De aceea, autoritatea va continua să își îndeplinească rolul de supraveghere și reglementare cu seriozitate, având ca principal obiectiv protejarea intereselor tuturor participanților la piață. În același timp, ASF va lucra pentru implementarea unor măsuri care să contribuie la dezvoltarea unei piețe financiare non-bancare mai eficiente și mai transparente, care să susțină dezvoltarea economică pe termen lung.

Pe măsură ce evoluțiile din piață se desfășoară, ASF își va adapta strategiile de intervenție, având întotdeauna în vedere principiile de stabilitate și protecție a intereselor participanților. În acest sens, Autoritatea rămâne un actor cheie în asigurarea unei economii românești stabile și competitive.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel