Chirii studenţi. Cât costă închirierea unei locuințe

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un set de 10 competenţe care vor fi căutate în viitor pe piaţa muncii
Un set de 10 competenţe care vor fi căutate în viitor pe piaţa muncii
Peste jumătate dintre studenţii (55%) aflaţi în căutarea unei locuinţe în chirie au un buget lunar de 100 - 200 de euro, iar majoritatea sunt în căutarea unei garsoniere, reiese dintr-un studiu realizat de către reprezentanţii unei platforme imobiliare online.

Conform datelor centralizate de OLX Imobiliare, cei mai mulţi studenţi care au participat la realizarea studiului locuiesc în chirie (87%), în cămin (8%) sau cu familia (3%). În acelaşi timp, principalele oraşe în care aceştia studiază sunt: Bucureşti (20%), Iaşi (15%), Cluj-Napoca (13%), Braşov (8%) şi Timişoara (7%).

Întrebaţi ce îi împiedică să locuiască în chirie, majoritatea studenţilor care stau în cămin s-a referit la costurile mari (86%), dar şi la faptul că e mai distractiv să stea în cămin (6%). De asemenea, cei care locuiesc alături de familie au declarat că nu stau în chirie tot din cauza costurilor mari (86%) şi din cauza responsabilităţilor implicate de acest tip de locuire (11%).

Cum îți calculezi averea, pentru a-ți asigura prosperitate financiară

În ceea ce priveşte bugetele alocate pentru închirierea unei locuinţe, cercetarea OLX arată că peste jumătate dintre cei chestionaţi au spus că pot aloca un buget lunar de 100-200 euro (55%). Pe locul doi s-au situat cei care vor să aloce 201-300 euro pentru chiria lunară (23%), urmaţi de cei care au un buget sub 100 euro (15%). Pe de altă parte, 7% dintre aceştia sunt dispuşi să aloce un buget de peste 301 euro pentru chiria lunară.

La capitolul bugetului pentru întreţinere, 55% dintre studenţi au declarat că alocă o sumă cuprinsă între 100 şi 200 lei pe lună, 22% sunt dispuşi să dea între 201 şi 300 lei, iar cei care pot plăti peste 300 lei reprezintă 8% din total. Totodată, 15% dintre studenţi au afirmat că vor să plătească sub 100 lei pentru întreţinerea lunară.

Când vine vorba de tipul de locuinţă pe care şi-l doresc, 54% dintre respondenţi au declarat că îşi caută o garsonieră, 39% un apartament cu două camere şi 5% un apartament cu trei camere.

Întrebaţi care sunt aşteptările de la proprietatea pe care o vor închiria, studenţii care au participat la realizarea studiului au mai menţionat costurile rezonabile, proprietarul, mai precis cât de prietenos este acesta, dar şi confortul. În plus, aproape jumătate dintre studenţi vor împărţi locuinţa cu un coleg de apartament (49%), 31% vor locui singuri şi doar 8% vor sta cu doi colegi de apartament, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel