Caietul de sarcini și licitaţia pentru cloud-ul dedicat al României, lansate până în 15 februarie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cloud computing / Foto: Freepik
Cloud computing / Foto: Freepik
Caietul de sarcini şi licitaţia pentru Cloud-ul dedicat al României vor fi lansate până pe data de 15 februarie şi sper că, până la finele anului 2024, serviciile de cloud să fie disponibile în România, a declarat, joi, la Gala Regista, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

"Ca să fiu foarte pragmatic, cred că cel mai important lucru care s-a întâmplat în ultima jumătate de an este renegocierea PNRR-ului, şi anume crearea acelui Cloud dedicat şi, practic, servicii de Cloud aduse din 2026, când erau preconizate, să fie puse în piaţă în 2024. Şi vă dau o informaţie în premieră: până în 15 februarie o să avem lansat inclusiv Caietul de sarcini şi licitaţia pentru Cloud-ul dedicat al României. Mi-aş dori foarte mult ca, în stilul nostru caracteristic, să nu ajungem în situaţia în care să fie prea multe contestaţii şi să lungim foarte mult termenul de soluţionare a lor, în aşa fel încât, sper eu, până la finalul anului 2024 să avem servicii de cloud în România. Nu mai e nevoie să spun ce înseamnă acest lucru, ce înseamnă din punct de vedere al securităţii cibernetice, ce înseamnă din punct de vedere al operativităţii statului, al relaţiei cu cetăţenii", a spus Ivan.

Potrivit oficialului, se află în procedură de achiziţie publică aplicaţia unică a statului român, prin intermediul căreia românii pot să-şi stocheze în siguranţă documentele personale.

"Cred foarte mult într-un alt proiect care se adresează mai degrabă oamenilor, ne impactează pe fiecare dintre noi, şi anume acea aplicaţie unică a statului român care va fi creată şi vom avea design-ul ei într-o formă cât mai bună, ca punct unic de acces. Acum, am înţeles că este tot în procedură de achiziţie publică, prin care vom pune în valoare creativitatea a peste 200.000 de tineri foarte buni, pe segmentul ITC, foarte mulţi dintre ei care lucrează în companiile pe care dumneavoastră le conduceţi. Vă invit să fiţi parteneri în această transformare a statului român şi în această modernizare a statului român. Împreună cu industria să avem aceste două mari proiecte care vor revoluţiona modul în care funcţionează administraţia din România: servicii de cloud guvernamental şi aplicaţie unică a statului român în care oamenii pot să-şi stocheze în siguranţă documentele personale - de la carte de identitate, permis, paşaport, documente de studii până la a avea acces la servicii publice de reînnoire a lor sau de obţinere a altor documente", a susţinut ministrul de resort.

În acelaşi timp, demnitarul a făcut referire la Investiţia 19 prin care, cu o finanţare de 20 de milioane de euro, ar urma ca 18 procese administrative ale autorităţilor centrale să fie automatizate.

"Vreau să vă mai dau încă o informaţie extrem de importantă: ieri (miercuri, 31 ianuarie 2024, n.r.), colegii mei din ADR au pus în transparenţă detaliile tehnice ale Investiţiei 19. Asta ce înseamnă? 20 de milioane de euro pentru 18 procese administrative ale autorităţilor centrale din România de procesare automată a datelor - de la cei de la APIA şi aplicaţia pentru o finanţare de la APIA, până la obţinerea unor avize, până la înscrierea la şcoală sau înscrierea la Bacalaureat. Tot ieri am lansat cea mai importantă competiţie de cercetare, pentru că ceea ce face industria este un mediu extrem de inovator. Am lansat Centrul de excelenţă pentru cercetare în România. E un concept pe care l-am văzut şi în Polonia, şi în SUA, şi în Israel, în care punem la aceeaşi masă universităţile, entităţile private de cercetare şi industria. Finanţăm 20 astfel de centre în toată România, cu 320 de milioane de euro, şi m-aş bucura foarte mult ca, în următoarele 30 de zile, industria, împreună cu universităţile, să aibă acest bonding şi să vină cu proiecte cât mai concrete. Sunt proiecte care vor schimba faţa României dacă vor fi făcute cu adevărat serios", a afirmat Bogdan-Gruia Ivan.

Cea de-a treia ediţie a Galei Regista este organizată, joi, la Bucureşti, eveniment susţinut de sloganul "#DigitalizamRomania", ce are ca scop recunoaşterea instituţiilor publice cu cel mai bun progres digital în anul recent încheiat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel