Căile ferate ruse au pierdut 10% din volumul de marfă transportat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii au pierdut un mre parte din volumul de marfă transportat pe calea ferată
Rușii au pierdut un mre parte din volumul de marfă transportat pe calea ferată
Căile Ferate Ruse au pierdut aproximativ 10% din volumul de marfă de la începutul războiului.

Volumul mărfurilor transportate pe rețeaua feroviară rusă s-a prăbușit cu 125 de milioane de tone, a declarat Oleg Belozerov, șeful companiei, citat de Moscow Times, invocând drept motiv restricțiile impuse de la începutul războiului.

În 2021, Căile Ferate Ruse au încărcat 1.282,9 milioane de tone de marfă. Nu este clar dacă cifrele menționate de Belozerov sunt măsurate în tone sau în tone metrice, dar dacă este așa, volumele pierdute reprezintă 9,7%. Dacă se măsoară în tone americane, pierderile se ridică la 8%.

Fără livrări către "țări neprietenoase
În orice caz, cele 125 de milioane de tone reprezintă ponderea încărcăturii care nu a fost "livrată destinatarilor din țări neprietenoase", explică șeful Căilor Ferate Ruse. În același timp, ceva mai puțin de jumătate din volumele de export pierdute - 60 de milioane de tone, au fost redirecționate către "țări prietene".

De la începutul anului, guvernul rus a injectat peste 300 de miliarde de ruble în capitalul companiei. Până la sfârșitul anului, Căile Ferate Ruse intenționează să majoreze capitalul cu încă 217 miliarde de ruble, a anunțat la 10 noiembrie ministrul rus al Transporturilor, Vitaly Savelyev, potrivit Moscow Times.

Citește și:

Țarul fertilizatorilor din Rusia, Mazepin, cel mai oropsit oligarh

Magnatul rus Dmitri Mazepin este mai bine cunoscut pe plan internațional ca tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin, care a fost dat afară de la echipa americană Haas F1 Team după ce Rusia a invadat Ucraina. 


Însă acum, imperiul lui Mazepin în domeniul îngrășămintelor chimice a ajuns în centrul atenției, tocmai după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina.

Rusia își dă singură în glezne

O conductă care pleacă din Togliatti - în apropiere de râul Volga - până la portul ucrainean Odesa și care transportă amoniac produs de o companie afiliată cu Mazepin, a fost închisă din cauza conflictului. 

Rusia a cerut ca aceasta să fie redeschisă ca una dintre condițiile pentru reînnoirea unui acord care a permis exportul de peste 10 milioane de tone de cereale din Ucraina care este devastată de război. Prelungirea acordului dintre Rusia, Națiunile Unite, Turcia și Ucraina, care expiră la 19 noiembrie, este esențială pentru a evita penuria pe piețele globale de cereale precum grâul și porumbul. 

Acesta este pe cale să fie prelungit, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declarând că ONU l-a asigurat că vor fi îndeplinite condițiile, inclusiv facilitarea transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești și permiterea creditorului agricol de stat Rosselkhozbank "să funcționeze pe deplin". Dacă acest lucru înseamnă că conducta va fi redeschisă nu este imediat clar.

Conducta, construită pentru a transporta amoniac - o substanță chimică extrem de explozivă - comportă riscuri mari în condițiile în care războiul din Ucraina continuă. Redeschiderea acesteia ar necesita un nivel ridicat de încredere că ar fi benefică pentru lumea mai săracă și că este sigură, a declarat Tim Benton, director de cercetare pentru riscuri emergente la Chatham House. 

"În mod clar, din perspectiva disponibilității alimentelor la nivel mondial - și a prețurilor -, asigurarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră și de îngrășăminte din Rusia ar fi extrem de pozitivă pentru cei mai săraci din lume", a spus el. "Cu toate acestea, ar ajuta foarte mult economia Rusiei".  

Înainte de conflict, Rusia era cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume. De asemenea, Rusia și Ucraina reprezentau împreună un sfert din exporturile globale de cereale. Când Rusia a blocat porturile Ucrainei în primele luni ale invaziei, transporturile de cereale pe mare au fost întrerupte, ceea ce a generat temeri legate de o eventuală penurie de alimente. Acordul privind coridorul de siguranță încheiat în iulie a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel