Caloriferele electrice se vând ca pâinea caldă în Germania, de teama unei crize a gazelor naturale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Temerile legate de o posibilă criză a gazelor naturale îi fac pe germani să cumpere calorifere electrice.

Îngrijoraţi de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au început deja să cumpere calorifere electrice pentru casele lor. În primele şase luni ale anului 2022, în Germania au fost vândute 600.000 de sisteme de încălzire electrice, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Un magazin de electronice din Berlin a epuizat deja marfa, după cum ne explică un angajat:"Toată lumea vrea să cumpere radiatoare electrice, dar sunt complet epuizate", spune el. Poate va sosi marfă nouă în septembrie, octombrie sau noiembrie. Nicio companie nu poate spune dacă vor fi, sau nu livrate. Pentru că totul este complet epuizat. Clienţii se tem că iarna va fi şi mai grea decât se anticipează acum. "Mă tem să nu existe probleme", spune o femeie.

Dacă nu am încălzire şi o persoană are probleme de sănătate, poate că va avea nevoie de o baie fierbinte. E posibil ca pe viitor să nu mai putem face duş cu apă caldă, nu ştiu. Cu livrările reduse prin conducta NordStream , cea care transportă gazul rusesc în Europa, potrivit experţilor, iarna aceasta Germania va avea probabil o reducere de 30% a livrărilor."Consumatorii vor simţi impactul", spune expertul în petrol şi gaze Thomas O'Donnell. "În Germania ni s-a spus deja că termostatele ar trebui reduse de la 22 de grade la 17, poate chiar mai puţin", transmite Rador.

 

Citeşte şi: Un ministru german cere încetarea folosirii gazului pentru producţia de electricitate

 

Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a cerut încetarea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul temerilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia îşi reduce livrările, relatează duminică agenţia DPA.

''Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate'', a indicat Lindner în ziarul Bild am Sonntag.

El a cerut de asemenea ca ''centralele nucleare sigure şi prietenoase cu mediul'' să fie menţinute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie şi a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producţia de energie electrică.

Însă un purtător de cuvânt al acestuia din urmă a avertizat că ''o interdicţie completă a folosirii gazului pentru producţia de electricitate va conduce la o criză de energie şi la întreruperi de curent''. Mai mult, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, unele centrale electrice pot funcţiona numai pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a înlocui gazul în producţia de energie acolo unde este posibil, a mai spus acesta.

Puternic dependentă de gazul rusesc, Germania se confruntă cu reduceri succesive ale livrărilor efectuate de compania rusă Gazprom, în timp ce Berlinul acuză Moscova că invocă pretexte pentru a justifica aceste reduceri ale volumului de gaz şi care sunt considerate de Germania de fapt represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Gazprom a redus începând de miercuri volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream la 20% din capacitatea acesteia, amplificând astfel temerile că Germania nu va avea suficiente gaze la iarnă, cu efecte potenţial dezastruoase pentru industrie şi populaţie.

Germania caută în acest timp soluţii, cum ar fi repunerea în funcţiune a unor termocentrale pe cărbune. Pentru a ajuta această ţară, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 - martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani. Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea a fost în final inclusă într-un acord încheiat marţi la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, iar dacă executivul comunitar va decide să devină obligatorie mai multe state membre vor beneficia de excepţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel