Camioanele care transportă mărfuri, vizate de controale efectuate în comun de inspectorii AVR și ISCTR

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Camion in trafic
Camion in trafic
Chiar în perioada în care transportatorii şi fermierii protestează în stradă, autorităţile anunţă că inspectorii AVR și ISCTR vor efectua misiuni comune de verificare în trafic a mijloacelor de transport rutier de mărfuri.

Autoritatea Vamală Română (AVR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)  au semnat un protocol care crează cadrul de cooperare în vederea efectuării de misiuni comune de verificare în trafic, prin cântărire, a mijloacelor de transport rutier de mărfuri. Obiectivul protocolului este ca inspectorii de trafic rutier din cadrul ISCTR să pună la dispoziția reprezentanților AVR bonurile de cântar a mijloacelor de transport rutier de mărfuri, în scopul instrumentării şi fundamentării investigaţiilor cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei în vigoare în domeniul vamal sau fiscal, se arată într-un comunicat al Autorităţii Vamale Române.

 

Președintele Autorității Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, și inspectorul de stat șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Tudor Claudiu Nișulescu, au semnat joi, 25 ianuarie 2024, un protocol de colaborare care formalizează modul concret de colaborare între cele două instituții.

„Protocolul de colaborare semnat astăzi reprezintă un pas important în prevenirea fraudei vamale și a evaziunii fiscale, necesitatea lui apărând și în contextul obligativității utilizării sistemului național RO e-Transport. Lucrătorii echipelor mobile din cadrul autorității vamale au acum cadrul necesar pentru organizarea de acțiuni comune cu repezentanții ISCTR pentru verficare greutății mijloacelor de transport rutier de mărfuri și pentru a se asigura că greutatea din declarația vamală corespunde cu cea constatată pe teren. În caz contrar, se vor aplica măsurile legale în vigoare pentru declararea eronată, inclusiv calcularea taxele datorate bugetului consolidat al statului”, a declarat președintele AVR, Marcel Simion Mutescu.   

Protocolul prevede că, în cadrul misiunilor comune de verificare în trafic, mijloacele de transport rutier de mărfuri vor fi oprite în locuri amenajate, unde inspectorii de trafic rutier din cadrul ISCTR au instalate cântare electronice. În situaţia în care, ca urmare a cântăririi, se constata diferenţe, privind greutatea declarată și cea constatată, reprezentanții ISCTR vor pune la dispoziția lucrătorilor vamali, informații privind greutatea brută și netă a vehiculului, precum și greutatea pe osii, dar și bonurile de cântar în scopul instrumentării şi fundamentării investigaţiilor cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei în vigoare în domeniul vamal sau fiscal de către reprezentanți A.V.R.

 

„Mijloacele de transport rutier supraîncărcate reprezintă un real pericol pe drumurile publice pentru cetățeni. Avem încrederea că încheierea acestui protocol de colaborare cu autoritatea vamală va reduce semnificativ acest risc, iar inspectorii de trafic rutier împreună cu cei din cadrul AVR vor realiza controale operative care vor contribui semnificativ la creșterea siguranței rutiere”, a spus inspectorul de stat șef al ISCTR, Tudor Claudiu Nișulescu.

Autoritatea Vamală va asigura coordonarea direcțiilor regionale vamale cu inspectoratele teritoriale ale ISCTR în vederea organizării de misiuni comune  de verificare în trafic a mijloacelor de transport rutier de mărfuri, conform reglementărilor naționale și europene în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel