"Autorităţile competente au realizat la faţa locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi mediu şi au dispus returnarea acesteia la expeditor. În prezent, încărcătura nu se mai află în perimetrul fabricii Holcim România", au precizat, într-un comunicat, reprezentanţii companiei Holcim.
În dimineaţa zilei de marţi, în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deşeuri municipale sortate, destinate coprocesării la fabrica de ciment Holcim din oraşul Aleşd, sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiaţii. Conform procedurilor standard ale companiei, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină.
Autorităţile au fost informate prompt de către reprezentanţii companiei, fiind prezenţi la faţa locului o serie de oficiali ai instituţiilor abilitate care au luat măsurile necesare în asemenea situaţii.
Garda de Mediu: Nu există deșeuri radioactive la groapa Glina
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Crişana" al judeţului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, despre detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 ľSv/h în interiorul autocamionului care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta platformei industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag.
Specialiştii din cadrul Laboratorului de Igiena Radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dar şi din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului au efectuat la rândul lor măsurători de specialitate, "identificând valori cuprinse între 0.54 si 0.69 ľSv/h în partea dreapta spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 ľSv/h", potrivit comunicatului ISU.
Conform directorului DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, TIR-ul cu deşeuri aparţine de Regia autonomă a domeniului public din Cluj, căreia i-a fost returnat transportul în urma deciziei luate de inspectorul zonal al CNCAN în cursul zilei.
Pe platforma fabricii de ciment din Aleşd, sunt coprocesate în cuptorul fabricii de ciment deşeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deşeuri provenite din surse industriale (ex. şlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin coprocesarea acestora la temperaturi foarte înalte în cuptoarele fabricilor de ciment, deşeurile sunt deviate de la depozitare, distruse total în condiţii de deplină siguranţă, iar conţinutul lor încă util este recuperat în întregime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...