Când ar putea veni o nouă reducere a dobânzii. Anunţul şefei BCE
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Christine Lagarde, preşedintele BCE, a anunţat că europenii ar putea aştepta câteva luni noi reduceri ale dobânzilor.

Banca Centrală Europeană consideră că ratele dobânzilor nu vor urma o traiectorie liniară descendentă și oficialii ar putea aștepta mai mult de o reuniune de politică monetară înainte de a le reduce din nou, a declarat luni președintele BCE, Christine Lagarde, conform Reuters.

Săptămâna trecută, BCE a redus costul creditului pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele în combaterea inflației ridicate. Cu toate acestea, banca centrală a subliniat că lupta nu s-a încheiat, prognozând că inflația va rămâne prea mare până în 2025.

"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor scădea la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu 12 iunie 2024," se arată în comunicatul de presă emis după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE.

"Am luat decizia corectă, dar asta nu înseamnă că ratele dobânzilor sunt pe o traiectorie liniară descendentă. Pot exista perioade în care nu vom modifica nivelul dobânzilor," a declarat șeful BCE într-un interviu comun acordat publicațiilor europene Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore și Les Échos.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că BCE ar putea menține dobânzile nemodificate pentru mai mult decât o singură reuniune, Lagarde a răspuns: "Este o posibilitate".

Piețele se așteaptă acum ca BCE să reducă dobânzile de mai multe ori în următoarele patru reuniuni de politică monetară, anticipând trei-patru reduceri în 2025.

Deși Lagarde nu a precizat explicit că BCE va menține actualul nivel al dobânzilor în iulie, ea a explicat că noi reduceri vor depinde de diverși indicatori, inclusiv nivelul salariilor și profiturile companiilor, care vor fi disponibili înainte de reuniunea din septembrie.

"Vom avea nevoie de mai multe date, inclusiv despre productivitate, salarii și modul în care profiturile absorb o parte din costurile cu forța de muncă," a explicat șeful BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel