Când va adera România la Schengen şi cu frontiera terestă. Ministrul Predoiu, răspuns la întrebarea momentului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
EXCLUSIV
Invitat la "Interviurile DC News", ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor: va intra ţara noastră în Schengen şi cu frontiera terestră anul acesta? 

"Ar trebui ca românii să aștepte în 2024 să aderăm și cu frontiera terestră la Schengen?", a fost întrebarea adresată ministrului Cătălin Predoiu de către Bogdan Chirieac. 

"Eu nu mă hazardez să avansez o dată, nu mă hazardez să avansez un rezultat nici pentru rezultatul ăsta realizat în urmă cu câteva zile. Niciodată, din august și până astăzi, nu o să găsiți o declarație în care eu spun atunci se va întâmpla sau în altă dată, sau se va întâmpla sigur și mai departe. Pentru că nu e genul de dosar care ține strict de ce poți tu să faci sau chiar mai mult, de ce poți să faci în colaborare cu una dintre țări? Poate dacă ar fi așa, aș putea să mă hazardez, să dau un pronostic, dar este un dosar care ține de extrem de mulți factori care nu sunt în puterea ta.  Înțelegeți? Adică ține de faptul că fiecare țară are propriile interese pe care le va evalua foarte serios, ține de un context migrator care poate evolua, ține, din păcate, și de contexte de securitate.

Vedem ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă într-o regiune puțin mai îndepărtat, totuși, aproape în Orient. Vedem provocările pe terorism care apar. (...)

Ține de foarte multe lucruri, ține de contexte interne din fiecare stat membru și de un context regional. Și atunci, este hazardat pentru un ministru, oricare ar fi el român sau austriac, să spună…Si, hai să ne mai gândim doar la Austria, pentru că lumea vede restul Europei, în problema asta Schengen, ca un bloc compact. Bun, noi știm din interior și alte lucruri. Deci, situația nu este atât de stabilă precum o credem noi în Europa, din punct de vedere al migrației.", a răspuns Cătălin Predoiu.

 

Cu cine trebuie negociat pentru acest lucru

 

"E un subiect care va fi discutat cu toate statele membre, Comisia. Pe mine mă bucură faptul că președinția belgiană a anunță deja astăzi teme care sunt direct legate de Schengen, de bună funcționarea Schengen-ului, ceea ce e foarte important acest lucru. Deci, prezidențial belgiană, dacă vreți, s-a schimbat cu o nuanță, cel puțin poziția, da, deci se anunță interesată de acest subiect. Pe mine mă interesează să fie acest subiect pe ordinea de zi în continuare și nu să fie uitat, trecut undeva în plan secund. Și a mai anunțat o preocupare interesantă și anume eforturile Uniunii Europene de a sprijini dezvoltarea Africii, Nordului Africii, pentru că de acolo ne vin migranți în principal, acolo e cea mai mare presiune, sunt milioane de oameni. În Sahel, care stau să plece spre Uniunea Europeană", a subliniat Cătălin Predoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com

pixel