Candu va asigura piese de schimb pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nuclearelectrica
Nuclearelectrica
Nuclearelectrica a transmis o comunicare către Candu Energy Inc., o companie AtkinsRealis, şi Canadian Commercial Corporation, o corporaţie federală de stat, referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

Potrivit unui comunicat al SN Nuclearelectrica, remis marţi AGERPRES, contractul este evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni şi continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unităţii 1, cu AtkinsRealis.

"Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unităţii 1 de la Cernavodă cu AtkinsRealis, care şi-a dovedit deja experienţa şi capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, contribuţii importante la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Naţional 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unităţi la nivel global.

După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual şi să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viaţă, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

"În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare Candu, suntem mândri că această soluţie utilizată, testată şi dezvoltată în Canada - care a fost atât de eficientă pe plan intern şi internaţional - a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor şi neîntreruptă pentru generaţii întregi, asigurându-le independenţa energetică continuă şi servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est", a declarat Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv al AtkinsRealis.

Potrivit sursei citate, această atribuire este perfect aliniată cu filozofia companiei privind Net Zero, dar operaţionalizează şi angajamentul de a proiecta "un viitor mai bun pentru planeta noastră şi pentru oameni".

În calitate de licenţiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală Candu şi contribuind cu experienţa sa unică şi know-how în tot ceea ce priveşte aspectele tehnologiei Candu, AtkinsRealis este singura organizaţie care şi-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor Candu de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfăşurare în Asia, America de Nord şi America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor Candu din Ontario includ 10 reactoare la Darlington şi Bruce Power.

"Suntem onoraţi şi privilegiaţi să continuăm relaţia noastră de zeci de ani cu SNN, iar această scrisoare de atribuire este un semn al încrederii lor continue în munca noastră de lungă durată şi în capacităţile dovedite de la Cernavodă", a adăugat Joe St. Julian, preşedinte, Nuclear, AtkinsRealis.

În opinia sa, acesta este un pas important în direcţia lucrărilor care trebuie întreprinse pentru a prelungi durata de viaţă a reactorului Candu şi pentru a continua moştenirea de exploatare şi siguranţă exemplară a acestei tehnologii. "Acesta este motivul pentru care avansează, de asemenea, planurile pentru construirea a încă două reactoare Candu pe amplasamentul de la Cernavodă", a transmis preşedintele AtkinsRealis.

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN şi de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

"Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare Candu, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Creată prin integrarea unor organizaţii cu o lungă istorie, care datează din 1911, AtkinsRealis este o companie de top la nivel mondial în domeniul serviciilor profesionale şi al managementului de proiect, dedicată ingineriei unui viitor mai bun pentru planeta noastră şi pentru oamenii săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel