Capitala României, sufocată. La cel puțin 1,5 milioane de mașini sunt doar 32.000 de locuri de parcare publice

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Capitala României este sufocată de mașini. Un milion şi jumătate de vehicule sunt înmatriculate în Bucureşti, însă acestora li se adauga zilnic alte câteva sute de mii, ale celor în tranzit.

Şi în Ilfov numărul autoturismelor s-a triplat. Dincolo de poluarea în creştere, nu avem nici locuri de parcare suficiente. Peste 24.000 de şoferi au fost amendaţi recent, pentru că nu au plătit când şi-au lăsat maşinile în centrul oraşului.

În orele de vârf, Capitala este o parcare uriaşă. Traficul este un test al răbdării, de ani de zile, şi cu toate acestea, numărul maşinilor creşte şi iar creşte.

Sunt cu 230.000 de mașini în plus față de acum 5 ani, arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Iar împreună cu județul Ilfov, ajungem la 1,8 milioane de autoturisme. În realitate, sunt mult mai multe, dacă luăm în calcul și mașinile celor din alte județe, care lucrează sau studiază în București.

Cu peste 1,5 milioane de mașini, Capitala are însă doar 32.000 de locuri publice de parcare. Dintre acestea, mai puțin de jumătate sunt marcate, adică pot fi folosite. Așa că multe mașini ajung să zacă pe trotuare.

În mai puțin de trei luni, taxatorii, angajaţi ai companiei de parking, au prins 24.000 de şoferi care nu și-au plătit parcarea.

Un proiect aflat acum în dezbatere publică urmează să modifice tariful, astfel încât să fie 5 lei pe oră, indiferent de zonă. Iar un altul le-ar putea da proprietarilor de mașini electrice parcare gratuită.

Oricum, orașul este sufocat de mașini, mai ales că din ce în ce mai puțini folosesc mijloacele de transport în comun, învechite şi insuficiente, potrivit Știrile ProTV.

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat semnificativ în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 22 euro/100 kWh ajungând la 25,3 euro/100 kWh, iar România s-a aflat printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri, în moneda naţională, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Mai recent, preţurile cu ridicata pentru electricitate şi gaze au crescut substanţial în UE. Costurile cu energia şi aprovizionarea sunt afectate de situaţia geopolitică actuală, majorările fiind determinate în special de invadarea Ucrainei de către Rusia.

În primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Cehia (62%), Letonia (59%), Danemarca (57%), Estonia şi România (ambele cu 55%).

În cinci ţări membre UE s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos (minus 54%), Slovenia (minus 16%), Polonia (minus 3%), Portugalia şi Ungaria (ambele minus 1%). Scăderile din Ţările de Jos, Slovenia şi Polonia sunt legate de subvenţiile guvernamentale, în timp ce în Ungaria preţurile sunt reglementate.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2022 au fost în Ţările de Jos (5,9 euro/100 kWh), Ungaria (9,5 euro/100 kWh) şi Bulgaria (10,9 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Danemarca (45,6 euro/100 kWh), Belgia (33,8 euro/100 kWh), Germania (32,8 euro/100 kWh) şi Italia (31,2 euro/100 kWh).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un expert studiază un diamant
Bagaj / FOTO: Unsplash
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik

pixel