Capsula Crew Dragon a ajuns în siguranță pe orbită

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Caspula cu echipaj uman a fost lasnată cu succes din Cape Canaveral
Caspula cu echipaj uman a fost lasnată cu succes din Cape Canaveral
SpaceX, compania spaţială privată a miliardarului Elon Musk, a lansat doi astronauţi americani pe orbită, sâmbătă, din Florida, într-o misiune ce marchează primul zbor spaţial al unor astronauţi americani de pe pământ american în aproape 10 ani, transmite Reuters.

O rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, s-a ridicat de la Centrul Spaţial Kennedy la ora 19:22 GMT, transportându-i pe orbită pe astronauţii Doug Hurley şi Bob Behnken în capsula Crew Dragon, într-o cursă de urmărire a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) cu care se vor întâlni duminică.

"SpaceX suntem gata de lansare. Să aprindem lumânarea asta!", a spus Doug Hurley cu câteva momente înainte de lansare, parafrazând celebrele cuvinte rostite tot de pe rampa de lansare de astronautul Alan Shepard, în 1961, primul american care a ajuns în spaţiu.

Capsula Crew Dragon s-a separat de cea de-a doua treaptă a rachetei Falcon 9 la câteva minute după lansare şi a intrat pe orbită.

Lansarea a avut loc de pe aceaşi rampă folosită de NASA în 2011 pentru ultima misiune a unei navete spaţiale, al cărei pilot a fost tot Doug Hurley. De atunci, astronauţii NASA au fost transportaţi spre şi dinspre ISS în capsulele ruseşti Soyuz.

"Este incredibil, puterea, tehnologia!", a exclamat preşedintele SUA Donald Trump, care s-a aflat la Centrul Spaţial Kennedy, de la Cape Canaveral, în Florida, pentru a asista la lansare. "A fost ceva foarte frumos de văzut", a mai spus el, conform Reuters.

Donald Trump a mai susţinut că această lansare este doar începutul, iar că obiectivul rămâne Marte. Preşedintele american a urmărit lansarea alături de vicepreşedintele Mike Pence şi de alţi membri ai guvernului şi oameni politici.

Prima tentativă de lansare a fost anulată, miercuri, cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor. Sâmbătă, câteva reprize de ploaie au ameninţat din nou lansarea, dar vremea s-a îmbunătăţit la timp.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat că principala prioritate a agenţiei pe care o conduce este reluarea lansărilor astronauţilor americani, cu rachete americane, de pe pământ american.

SpaceX. Elon Musk mai face o tentativă

"Am răsuflat uşurat, însă vă spun că nu voi sărbători până când Bob şi Doug nu sunt din nou acasă, în siguranţă", a spus el.

Pentru Elon Musk, lansarea reprezintă o altă bornă pentru conceptul de rachete reutilizabile, concept pe care compania SpaceX l-a pus în practică cu rachetele Falcon 9, în scopul de a face zborul spaţial mai ieftin şi mai frecvent. Această lansare marchează şi primul zbor pe orbită al unor astronauţi la bordul unui vehicul spaţial construit de o firmă privată.

Ultima oară când NASA a lansat astronauţi la bordul unui vehicul spaţial cu totul nou a fost în urmă cu 40 de ani, la începuturile programului navetelor spaţiale americane.

Elon Musk, întreprinzătorul specializat în high-tech originar din Africa de Sud care a făcut avere în mitologica Slicon Valley, este preşedintele executiv al companiei producătoare de maşini electrice şi de baterii Tesla Inc.. Tot el a fondat compania californiană SpaceX, iniţial sub numele Space Exploration Technologies, în 2002.

Astronauţii Doug Hurley, 53 de ani, şi Bob Behnken, 49 de ani, sunt angajaţi ai NASA sub contract pentru a zbura pentru SpaceX. Ei urmează să rămână la bordul ISS timp de câteva săptămâni.

Compania Boeing, care lucrează la propriul său sistem de lansare în spaţiu, în competiţie cu SpaceX, urmează să lanseze capsula CST-100 Starliner într-o primă misiune cu echipaj uman în cursul anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel