Carburanții, tot mai scumpi. Diferență mare între benzină și motorină
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 21 martie 2023
Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 21 martie 2023
Greu de spus care ar putea fi motivul acestei scumpiri, având în vedere că piața petrolului nu a fost marcată, în ultimele săptămâni, de evoluții spectaculoase, iar prețul țițeiului, care dacă urcă și coboară, nu într-o asemenea măsură încât să antreneze efecte în lanț.

Dar, dacă trebuie să crescă, prețurile la pompă în România vor crește chiar și fără vreun motiv anume. Chiar și în acest weenkend tarifele afișate la benzinării au fost mai mari decât cele de ieri sau alaltăieri. Și, potrivit estimărilor, este de așteptat ca această evoluție ascendentă să se menționă și în perioada următoare. 

În prezent, litrul de motorină a trecut din nou pragul de 9 lei și este cu mult mai scump față de benzină. În ciuda reducerii de 50 de bani aplicate de Guvern, prețurile la carburanți în pompe continuă să crească și sunt cu mult mai mari în raport cu veniturile românilor.

În medie, un litru de benzină a ajuns să coste astăzi 7,76 lei, iar un litru de motorină 9,13 lei. Este o diferență uriașă între prețul motorinei și prețul benzinei, așa cum nu s-a mai văzut în trecut și vorbim de o diferență de 1,36 lei.

Specialiștii susțin că în perioada următoare prețurile vor continua să crească. Reducerea de 50 de bani dată de Guvern este valabilă până la finalul acestui an, mai exact pe 31 decembrie, precizează Antena3 CNN.

Regularizarea facturilor la energie electrică. Anunț de ultimă oră de la Guvern

Regularizarea la facturile de energie electrică şi încadrarea în consumul efectiv realizat de consumatori în anul 2022 se va face în februarie 2023, a anunţat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. Facturile la energie electrică până în luna februarie 2023 se vor calcula pe baza mediei consumului din 2021. 

"Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani, prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. 

Consumul mediiu anual al anului 2021

Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv, și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat", a declarat Marian Neacșu.

Astfel, cel mai probabil din luna martie a anului 2023, consumatorii vor fi scoși sau introduși în noile plafoane de energie electrică. Jurnaliștii l-au întrebat pe secretarul general al Guvernului de ce mai este nevoie să fie modificată OUG în Parlament, şi Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă peste 255 kWh pe lună.

Am evitat acest lucru din două considerente 

"Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat", a răspuns Neacşu.

Merită amintit că, vineri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei electrice. "Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kWh. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de același preț al energiei cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, primii 255 de kWh vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei", a explicat șeful Executivului de la București. 

Facturi pe cinci luni de zile

În urmă cu câteva zile, la o conferință de specialitate, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a avertizat că urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile. Potrivit spuselor sale, o parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel