Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Toate asociaţiile de bloc urmează să primească, de astăzi, informaţii detaliate cu privire la schema de acordare a ajutorului de stat pentru încălzire. Potrivit noilor reguli, aprobate de Guvern săptămâna trecută, asociaţii de proprietari sau locatari, trebuie să elibereze un certificat de validare a datoriilor pe care le au persoanelor vulnerabile la plata facturilor de căldură. Este unul dintre documentele necesare pentru obţinerea ajutorului de stat de 1.400 de lei. Se pot achita facturi curente sau restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. În toată acestă procedură a fost implicată şi Poşta Română.
Persoanele care au venituri pe lună de până la 2000 de lei vor primi în martie 700 de lei, iar în septembrie alte 700 de lei. De la 1 februarie aceste persoane vor primi şi cardul de energie, pe care nu există bani, dar care reprezintă dovada că au dreptul la acest ajutor financiar, cu care să-şi plătească doar factura la căldură. După ce o persoană va primi cardul, se va duce la asociaţia de proprietari, de la care va obţine certificatul de validare a datoriilor cu suma pe care trebuie să o plătească pentru căldură, după care va merge la poştă cu buletinul şi cu restul de documente. Beneficiarul însă poate să predea documentele şi factorului poştal, aşa cum a explicat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş.
Marcel Boloş: "După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să îşi plătească căldură la bloc solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei. După aceea, beneficiarul are două modalităţi: aceea în care merge la oficiul poştal cu actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei sau, a doua modalitate, la poştaş poate să îşi întocmească formalităţile ca să-şi plătească căldura."
După ce au depus toate documentele, beneficiarii vor trebui să se ducă de fiecare dată la poştă pentru a plăti factura de căldură din cei 700 de sute de lei, prin mandat poştal. Ministerul Proiectelor Europene acoperă anul acesta costul a 8 mandate poştale pentru fiecare beneficiar. Aceştia pot să folosească toţi banii deodată sau în tranşe, caz în care Poşta le va spune câţi bani mai au din cei 700 sute de lei, transmite Rador.
S‑au efectuat demersurile legale pentru ca românii vulnerabili să fie sprijiniți din 2023 pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe:
- 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
- 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Vor beneficia de măsură:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...