Card energie. Este oficial. Facturile ce pot fi plătite eșalonat
Autor: DCBusiness Team | 07 feb 2023, 07:50
Ordinul emis a fost publicat în Monitorul Oficial
Ordinul emis a fost publicat în Monitorul Oficial
Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, deci toate prevederile au devenit oficiale. 

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit cadrul legal de reglementare a modului în care se desfășoară activitatea de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Documentul a fost oficializat luni, odată cu apariția lui în Monitorul Oficial.

Perioada de facturare

Una dintre măsurile care se regăsește în textul Ordinului ANRE nr. 5/2023 stabilește că, în cazul clienţilor casnici, precum şi în cazul celor care sunt preluați de către furnizorul de ultimă instanţă, perioada de facturare trebuie să fie lunară.

În al doilea rând, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Perioada de eșalonare

În plus, este posibil ca, în cazul clienților vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minim trei luni sau convenită de părţi.

Consumator vulnerabil de energie este, potrivit Legii 226/2021, persoana singură ori familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Elemente obligatorii

Prin actul normativ de față se face și actualizarea elementelor obligatorii care trebuie să se regăsească într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final și introducerea și actualizarea conținutului minim al tuturor facturilor de energie electrică emise pentru consumul înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023, respectiv informațiile obligatorii ce trebuie incluse de furnizori în acestea.

De asemenea, apare detalierea și actualizarea modalităților de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea, astfel încât clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii.

Totodată, furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă, indiferent dacă aceasta a fost sau nu achitată și să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele legale.

Citește și Card energie. Cât de vechi pot fi facturile de energie sau lemne pe care vreţi să le plătiţi

Facturile la energie/datoriile față de asociația de proprietari/locatari pot fi plătite prin servicii de mandat poștal dacă sunt emise începând cu luna ianuarie 2023.

În cazul decontării contravalorii lemnelor pentru foc, documentele doveditoare pot fi emise începând cu luna august 2022. Pentru prima tranșă de bani, plata prin servicii de mandat poștal poate avea loc începând cu data de 20 februarie 2023. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe