Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cardul de energie
Cardul de energie
În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie,  un sprijin în valoare de 1.400 de lei.

Ordonanța stabilește măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Sprijinul este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe. 

Beneficiarii primesc un card de energie pe baza căruia aceștia pot efectua plăti prin serviciul de mandat poștal către furnizorii de energie. Mecanismul actual prevede că beneficiarii de sprijin pot efectua plăți prin servicii de mandat poștal prin prezentarea la sediul subunităţilor poştale ale Companiei Naţionale „Poşta Română“ - S.A. sau direct la salariatul poştal, la adresa de domiciliu a beneficiarilor de sprijin.

Însă, prin modificarea propusă de MIPE la OUG 166/2022 plata se va putea efectua și prin internet. În nota de fundamentare a modificării Ordonanței se spune că pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, respectiv pentru asigurarea accesului mai facil la serviciul de plata prin mandat postal, modificarea prevede ca beneficiarii de sprijin să aibă posibilitatea să transmită electronic documentele printr-o aplicație electronică ce va fi pusă la dispoziție Poșta Română.

Documentele necesare efectuării unei plăți prin servicii de mandat poștal în scopul compensării prețului la energie sunt, potrivit OUG 166/2022:

cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;

actul de identitate al beneficiarului de sprijin și, după caz, documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari și care poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau alocației pentru susținerea familiei;

documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie (inclusiv facturi) și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari.

Ajutorul se primește sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023 însă, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Prin proiectul de OG se stabilește acum un reper temporal al valabilității documentelor justificative prin care se face dovada că beneficiarul a achiziționat material lemnos pentru încălzire.

Concret, vor putea fi folosite documentele justificative prin care beneficiarul face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum (de pildă, avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale) emise începând cu luna august 2022.

Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Facebook Nicusor Dan
Wall Street. Foto: Freepik.com
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
ANAF - Declaratia unica
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Vladimir Putin
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Guvern sediu
Freepik.com
Cereale / Sursa: Freepik.com
Colaj foto

Ce au discutat, astăzi, la telefon, Trump şi Putin

Donald Trump a discutat cu Vladimir Putin, în contextul...

Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
JP Morgan & Chase / Foto: Ben Sutherland / Flickr
Mărfuri/FOTO: Freepik

Fraudă cu produse importate din China şi Turcia

Fraudă de 1,7 milioane de lei în domeniul comerţului cu...

Grafică: Oana Pavelescu
Acte de semnat
Veste bună pentru românii care dețin credite. Indicele ROBOR scade
Bursa de Valori București

Raliu la BVB: Președintele ales aduce verde pe toată linia!

Bursa de la București urcă puternic după alegeri:...

Foto: Facebook Revolut

Revolut, investiţie de un miliard de euro în Franța

Compania financiară britanică Revolut a anunţat luni că...

Stâlpi de înaltă tensiune
Bani
Muncitori pe șantier / Foto: Unsplash
Documente. Freepik.com

pixel