Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia
Autor: DCBusiness Team | 30 ian 2023, 15:53
Probleme cu cardurile de energie
Probleme cu cardurile de energie
În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie,  un sprijin în valoare de 1.400 de lei.

Ordonanța stabilește măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Sprijinul este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe. 

Beneficiarii primesc un card de energie pe baza căruia aceștia pot efectua plăti prin serviciul de mandat poștal către furnizorii de energie. Mecanismul actual prevede că beneficiarii de sprijin pot efectua plăți prin servicii de mandat poștal prin prezentarea la sediul subunităţilor poştale ale Companiei Naţionale „Poşta Română“ - S.A. sau direct la salariatul poştal, la adresa de domiciliu a beneficiarilor de sprijin.

Însă, prin modificarea propusă de MIPE la OUG 166/2022 plata se va putea efectua și prin internet. În nota de fundamentare a modificării Ordonanței se spune că pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, respectiv pentru asigurarea accesului mai facil la serviciul de plata prin mandat postal, modificarea prevede ca beneficiarii de sprijin să aibă posibilitatea să transmită electronic documentele printr-o aplicație electronică ce va fi pusă la dispoziție Poșta Română.

Documentele necesare efectuării unei plăți prin servicii de mandat poștal în scopul compensării prețului la energie sunt, potrivit OUG 166/2022:

cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;

actul de identitate al beneficiarului de sprijin și, după caz, documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari și care poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau alocației pentru susținerea familiei;

documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie (inclusiv facturi) și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari.

Ajutorul se primește sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023 însă, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Prin proiectul de OG se stabilește acum un reper temporal al valabilității documentelor justificative prin care se face dovada că beneficiarul a achiziționat material lemnos pentru încălzire.

Concret, vor putea fi folosite documentele justificative prin care beneficiarul face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum (de pildă, avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale) emise începând cu luna august 2022.

Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe