Vouchere sociale 250 lei. Unele carduri au început să fie alimentate
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Programul Sprijin pentru România
Programul Sprijin pentru România
Voucherele sociale pentru alimente vor fi încărcate mai devreme cu următoarea tranșă de 250 de lei.

Acest lucru se datorează faptului că Paștele va fi pe data de 16 aprilie iar autoritățile intenționează ca toți benediciarii acestor carduri să aibă bani în preajma sărbătorilor pascale.

Unele dintre cardurile beneficiarilor au început să fie alimentate deja în timp ce unii dintre beneficiari au primit sumele restante din lunile trecute.

Sumele de bani sunt destinate achiziționării de alimente, însă puterea de cumpărare s-a diminuat foarte mult în ultimele luni, coșul zilnic devenind din ce în ce mai scump.

Guvernul a anunțat că în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia, cu modificările și completările ulterioare, voucherele sociale „Sprijin pentru România” sunt în valoare de 250 lei și se acordă o dată la 2 luni, în baza listelor beneficiarilor eligibili transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Până în prezent, au fost acordate 5 tranșe de sprijin.

Oficialii spun că pentru plata tranșei VI de acordare a sprijinului material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poate fi efectuate în perioada 10 - 13 aprilie 2023.

Ajutoare sociale. Modificări importante pentru persoanele fizice

Mai multe ajutoare sociale se vor modifica, atât în ceea ce privește sumele care se acordă cât și modul în care se vor calcula.

Este vorba despre propuneri ale Ministerului Muncii, care fac parte dintr-un proiect de ordonanță care a fost pus miercuri în dezbatere publică.

Schimbările vizează ajutoarele pentru perioada sezonului rece destinate persoanelor vulnerabile, alocația pentru susținerea familiei, dar și ajutoarele sociale ce se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR). De pildă, în cazul ajutoarelor care depind de ISR, dacă în urma calculului rezultă fracțiuni în bani, sumele calculate se vor rotunji la leu în favoarea beneficiarilor.

Astfel, prin proiectul de OUG pus în dezbatere de Ministerul Muncii se propune introducerea unor modificări sau corecții în legătură cu o serie de ajutoare sociale, dar și alocații.

Ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie

O primă modificare prevăzută în viitoarea ordonanță îi vizează pe cei ce primesc, în acest sezon rece, ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie.

Mai exact, majorările de drepturi de natură socială, precum și cele salariale prevăzute de OUG nr. 168/2022 și majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei nu se iau în calcul, în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței și suplimentului pentru energie.

În plus, persoanele care beneficiază de majorările amintite mai sus și ale căror drepturi de ajutor pentru încălzirea locuinței şi supliment pentru energie au fost stabilite până la 31 ianuarie 2023 vor primi ajutoarele la același nivel până la 31 martie 2023. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel