Carduri sociale. Budăi, anunţul zilei pentru pensionari: Nu este singura măsură din acest an
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut precizări legate de măsurile de sprijin pentru pensionari şi, în general, pentru românii aflaţi în dificultate. 

"Aceasta nu este singura măsură din acest an. Vă aduc aminte că am început anul 2022 cu un pachet de măsuri, un pachet social pe care l-am discutat şi l-am negociat la formarea coaliţiei, cu o majorare de pensie minimă cu 25%, cu o majorare de 10% a pensiilor. Nu le enumăr, că nu facem un titlu de glorie cu asta, dar trebuie să stabilim adevărul.

După care avem această măsură de vouchere de 50 de euro în iunie, august, octombrie şi decembrie. Ajungem la sfârşitul acestei săptămâni la 2,1 milioane de carduri distribuite. Săptămânal, Poşta Română ne trimite în fiecare luni un tabel cu confirmarea de primire a cardurilor astfel încât în următoarea săptămână să şi alimentăm cardurile. Suntem în dinamică. A mai existat şi măsura care s-a încheiat vineri, pe 15, cu acei 700 de lei pentru seniorii României care încasează pensia până la 2.000 de lei. Iată că nu este o singură măsură", a declarat, marţi seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi. 

 

Citeşte şi: Vouchere sociale, răspuns la o întrebare cheie: Poate utiliza o altă persoană cardul dacă beneficiarul nu se poate deplasa la magazin?

 

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine cu lămuriri pentru beneficiarii cardurilor sociale. Ministerul vine cu lămuriri în cazurile în care beneficiarul cardului social nu se poate deplasa la magazin pentru a face cumpărături cu acesta. Iată întrebarea la care a răspuns Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene:

 

Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?

Nu. Sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

 

Vouchere sociale 250 lei. Ce trebuie să faceţi dacă vă încadraţi, dar nu aţi primit cardul

 

Autorităţile vin cu lămuriri pentru românii care se încadrează pentru acordarea cardurilor sociale de 250 de lei dar nu le-au primit. 

"Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări", explică cei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

***

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru România”. Reamintim că MIPE poartă negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a oferi acest sprijin până în 2027.

Această măsură, implementată pentru a veni în sprijinul a peste 2,5 milioane de români, este una de pionierat pentru România din perspectiva numărului de beneficiari. Așa cum instituția noastră și-a asumat de la începutul derulării programului, la 10 iunie a început distribuirea cardurilor către beneficiari, iar la 20 iunie a început alimentarea lor, care se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul în care este primit de beneficiar.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 Zile prin SMS

O veste bună vine pentr șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...


pixel