Care este reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I/condiții speciale de muncă - Tabel
Autor: Mihai Ciobanu | 16 mai, 11:39
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Casa Naţională de Pensii Publice vine cu informaţii utile pentru români.

Cei de la Casa Naţională de Pensii Publice vin cu răspuns la întrebarea: "Care este reducerea pentru activitatea desfășurată în fosta grupă I de muncă, respectiv condiții speciale de muncă?".

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru aceste condiții de muncă sunt proporționale cu stagiul efectiv realizat în aceste condiții și se regăsesc în tabelul nr. 2 din Legea nr.263/2010.

ATENŢIE !!!!

Aceste reduceri se pot aplica numai în situația în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, transmite instituţia.

TABEL: 

 

Citeşte şi: Ce pensie va primi un român după un stagiu de aproape 40 de ani de muncă

 

 

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a explicat cum se face evaluarea dosarelor şi modul de calcul. Iată ce pensie va avea un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România. 

"Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie.

Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte.

Acest domn a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23.1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani în tricotaj. 

El are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si vom obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată.

Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități.

Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră.

Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor", a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii pentru Antena 3. 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe