TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfăşurare pentru a găsi o soluţie la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.
Documentul semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko nu include garanții de securitate, dar deschide calea pentru investiții în exploatarea resurselor critice, precum litiul, grafitul și pământurile rare — esențiale în industria apărării, energie verde, electronică și mobilitate electrică. SUA ar contribui financiar la fondul de reconstrucție, iar Ucraina ar păstra controlul asupra zăcămintelor, fără a contracta datorii noi, potrivit părții ucrainene, explică Reuters.
Svyrydenko a precizat că acordul respectă Constituția Ucrainei și parcursul său european, oferind țării dreptul exclusiv de a decide ce și unde se va exploata.
Ucraina deține 22 dintre cele 34 de minerale considerate „critice” de Uniunea Europeană, inclusiv pământuri rare precum neodim, lantan, ceriu sau itriu, utilizate în baterii, turbine eoliene și sisteme nucleare. Institutul de Geologie al Ucrainei indică rezerve importante de litiu — aproximativ 500.000 de tone — localizate în regiuni precum Kirovohrad și Zaporijia, parțial aflate acum sub ocupație rusă.
Rezervele de grafit ale Ucrainei reprezintă 20% din resursele mondiale, iar țara are și depozite valoroase de titan, mangan, nichel, zirconiu și galiu.
Citiţi şi: Reacţii dure de la Moscova, după semnarea acordului Ucraina - SUA
Aproximativ 40% dintre resursele metalifere ale Ucrainei sunt în prezent sub ocupație rusă, inclusiv mari zăcăminte de cărbune, litiu și metale prețioase, conform unor estimări publicate de institute ucrainene în prima jumătate a anului 2024. Situația continuă să se deterioreze, trupele ruse avansând în estul regiunii Donețk.
Guvernul ucrainean estimează că sectorul minier ar putea atrage investiții între 12 și 15 miliarde de dolari până în 2033. Aproximativ 100 de situri ar urma să fie pregătite pentru licențiere și exploatare comună, însă birocrația, lipsa accesului la date geologice și incertitudinea privind dreptul de proprietate sunt obstacole majore în atragerea investitorilor străini.
În timp ce SUA mizează pe resursele Ucrainei pentru a-și reduce dependența de China în domeniul mineralelor critice, Rusia denunță acordul ca fiind o formă de „colonizare economică” și exploatare politică a unei țări aflate în criză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
România se confruntă cu o criză...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.
Medicina evoluează permanent,...
Să alegi un fierăstrău...
Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...
Într-un mediu de afaceri...
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...