Casa Verde Fotovoltaice 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Trebuie să facem o simulare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com / only_kim
Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com / only_kim
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness, despre noua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice, oferind o informație foarte bună pentru românii care doresc să beneficieze de sprijinul financiar acordat de AFM.

Pentru anul 2024, deși nu gândisem un sistem de acumulatori, vom lua în calcul să vedem ce ar presupune și finanțarea de acumulatori în noua sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. Cred că, odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatorii pentru aceste panouri. Vom face niște simulări în zilele imediat următoare și vom lua o decizie cât de curând să vedem dacă pentru anul 2024 vom finanța inclusiv acumulatorii”, a anunțat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu. 

Dar numai dacă doresc

Costul acumulatorilor este destul de ridicat, a recunoscut interlocutorul analistului Bogdan Chirieac, motiv pentru care se impun niște simulări care să arate dacă ”ne încadrăm în aceeași contribuție de 2000 de lei prevăzură în programul din 2023 sau va trebui mărită un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni. Prin urmare, este posibil ca acea contribuție să fie ușor mărită, dar numai dacă dorește să-și instaleze și acumulatori”, a precizat Laurențiu Neculaescu.

Va fi opțional, probabil

Cred, a continuat el, ”că va fi o chestiune opțională: vrei prin finanțare, dar crește contribuția în cadrul proiectului de la 2000 de lei vom vedea la cât, iar dacă nu dorește acumulatori, atunci va rămâne contribuția de 2000 de lei, în baza cărora clientul va primi 20.000 de lei pentru cel puțin trei kilowați. O să facem simulările respective și cât de repede vom anunța care va fi noua procedură”, a adăugat șeful AFM. 

Ce se modifică

Întrebat când începe programul pe 2024 pentru utilizarea celor 2,4 miliarde de euro pentru montarea de panouri fotovoltaice și, probabil acumulatori, Laurențiu Neculaescu a spus că, potrivit estimărilor instituției pe care o conduce, ”undeva în lunile august-septembrie vor fi instalate mare parte din sistemele aferente anului 2023 și atunci vom demara sesiunea pentru 2024”. 

Potrivit precizărilor sale, condițiile de participare vor rămâne aceleași, doar vom adăuga, cel mai probabil, această parte de acumulatori la finațare. În rest, nu se modifică nimic, documentele pentru finanțare vor fi aceleași:  certificatele fiscale care să ateste că persoana fizică nu are datorii la bugetul local, cât și la bugetul consolidat, extrasul de carte funciară, care să dovedească faptul că este proprietar pe locuința respectivă și buletinul”, a enumerat șeful AFM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...


pixel