CASS-ul plătit în 2022 de pensionari. Mecanism de restituire a banilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă nu se iau măsuri rapide, va fi mai rău
Dacă nu se iau măsuri rapide, va fi mai rău
Este un mecanism propus și discutat de Guvern, dar care trebuie să facă obiectul unui proiect de act normativ care, ulterior, trebuie adoptat de autorități și publicat în Monitorul Oficial.

Pare un drum cam lung de parcurs, dar au existat situații în care lucrurile au mers rapid. Mai ales că se așteatpă ca numărul litigiilor generate de decizia Curții Constituționale a României (CCR) din decembrie 2022 în legătură cu reținerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei să crească foarte mult în următoarea perioadă. 

Prin urmare, este în interesul Executivului să găsească o soluție cât mai rapid posibil. Nu este, prin urmare, de mirare de ce pe masa Guvernului s-a aflat, miercuri, un document prin care se propune introducerea, printr-o ordonanță, a unui mecanism de restituire a CASS-ului încasat în 2022 de la cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei.

În decembrie 2022, CCR a decis să impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională. Acum, printr-o notă luată în discuție de Executiv, Secretariatul General al Guvernului propune introducerea, tot prin OUG, așa cum a fost stabilită și măsura inițială, a respectivului mecanism. 

“În aceste condiții, având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia Curții Constituționale nr. 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele teritoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, apare în document.

Citește și Noua Lege a pensiilor. Marius Budăi: ”Eu nu sunt de acord să panicăm cetățenii”

”Două chestiuni vreau să clarific. În ceea ce privește colapsul din 2030, o exclud categoric și nu sunt de acord. Vă spun și de ce. Dacă o să stăm și o să facem ca în povestea cu Ion Creangă cu drobul de sare și nu o să luăm măsuri, este posibil să ajungem și acolo. Însă eu mă bazez pe experiența pe care o am și vrea să spun că numai în ultimul an au fost create peste 100.000 de locuri de muncă în România, cu măsurile corecte”, a spus ministrul Muncii, răspunzând la îngrijorările care există la nivelul societății legate de capacitatea statului de a plăti, pe viitor pensii, în condițiile în care mulți români au plecat din țară, scade natalitatea, iar populația îmbătrânește. 

”În România au mai fost situații în care numărul de seniori care erau la pensie era mai mare decât cel al angajaților. Problemele care au fost, au fost rezolvate de guvernele respective. Eu nu sunt de acord să panicăm cetățenii României. Că sunt probleme și că trebuie să fim foarte foarte atenți, că trebuie să fim proactivi, să nu așteptăm să se ajungă acolo, sunt de acord”, a subliniat Marius Budăi. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel