Cât a cheltuit statul cu protecţia socială în 2019
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cheltuielile privind protecţia socială au însumat 161,9 miliarde de lei în 2019, cu 13,3% mai mult decât în anul precedent, reprezentând 15,3% din PIB, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Veniturile de protecţie socială au însumat 160,6 miliarde de lei, în creştere cu 10,8% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB - date semidefinitive) a fost de 15,2%, acelaşi procent ca în anul anterior.

Cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 161,9 miliarde de lei, (din care 158,8 miliarde de lei reprezintă cheltuielile cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere de 13,3% faţă de anul precedent.

Salarii de mii de euro. Claudiu Năsui a făcut ”curățenie” în Ministerul Economiei

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu protecţia socială a fost de 15,3%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul 2018.

Cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 15% din PIB, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul 2018.

Ca şi în anii anteriori (2009-2018), protecţia socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor de bătrâneţe şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii, care au implicat 47,8%, respectiv 29,8% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...


pixel