Cât de secret este de fapt salariul unui angajat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Secretul salariului nu prea mai e secret
Secretul salariului nu prea mai e secret
Jumătate dintre angajaţii români ştiu ce salarii au colegii lor, iar peste o treime (38%) dintre cei care nu le cunosc ar vrea să deţină aceste informaţii, reiese dintr-un studiu publicat marţi, întocmit de o companie de cercetare.

Datele centralizate de Reveal Marketing Research arată că 5 din 10 angajaţi români au auzit de măsurile privind transparenţa şi egalitatea salarială adoptate de Parlamentul European, la finele lunii martie a acestui an.

Cercetarea de specialitate notează că 50% dintre angajaţii români declară că ştiu ce salarii au colegii de muncă, într-o măsură semnificativ mai mică angajaţii peste 55 ani (35%).

La polul opus, în cazul jumătăţii de angajaţi care nu cunosc salariile celorlalţi, 38% dintre aceştia declară că şi-ar dori să deţină informaţii în acest sens.

De asemenea, se poate observa o descreştere graduală a interesului de a afla salariile celorlalţi colegi odată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesaţi fiind tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) şi 25-35 ani (45%). Pe de altă parte, cei mai dezinteresaţi de acest tip de informaţii sunt persoanele mature peste 55 ani (28%). A

Alte diferenţe semnificative apar, raportat la mediul de rezidenţă sau la gen, atât cei din mediul urban (40% vs. 30% rural), cât şi femeile (43% vs. 33% bărbaţi) manifestă o dorinţă mai mare de transparenţă a salariilor.

Potrivit sursei citate, 46% dintre angajaţi declară că au observat disparităţi salariale de gen pentru poziţii similare la actualul loc de muncă, într-o măsură semnificativ mai mare angajaţii din mediul urban (48% vs. 36% rural). În acelaşi timp, 43% din totalul celor chestionaţi menţionează că nu au observat asemenea diferenţe salariale, în special cei peste 55 ani (61%), iar o proporţie de 11% admit că nu cunosc informaţii în acest sens.

Pe data de 30 martie 2023, Parlamentul European a adoptat în plen un set de măsuri obligatorii privind transparenţa şi egalitatea salarială. Astfel, noua legislaţie va impune companiilor din Uniunea Europeană (UE) să divulge angajaţilor informaţii utile pentru a putea compara salarii şi a expune diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 5 - 11 aprilie 2023, pe un eşantion de 730 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,6%, la un nivel de încredere de 95%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel