Cât ne costă de fapt deconectarea de la gazul rusesc. Calculele experților

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Europa are noroc în această iarnă
Europa are noroc în această iarnă
În contextul sumbru al crizei energetice din Europa, apare o încredere liniștită. Prețurile gazelor naturale scad pe măsură ce depozitele se umplu. Cererea este redusă, ajutată de condițiile meteorologice. Trecerea iernii fără a se baza pe gazul lui Vladimir Putin pare realizabilă.

Optimismul este de așa natură încât economiștii își imaginează că urmează o încetinire mai ușoară. Săptămâna trecută, Bloomberg a avansat posibilitatea ca până și o recesiune superficială să poată fi evitată dacă costurile energiei continuă să scadă și dacă norocul rămâne de partea decidenților politici.

Dar încrederea nu trebuie să se transforme în automulțumire.

Costurile și eforturile uriașe de pregătire pentru iarnă arată în ce măsură Europa plătește încă prețul dependenței sale de gazul rusesc, care reprezenta cândva 40% din aprovizionarea Uniunii Europene; în prezent, această cifră este de sub 20%.

Lupte intense

Eforturile de a umple depozitele cu gaz înainte de îndeperea iernii a necesitat o luptă pentru a găsi surse alternative de gaze, de la Norvegia la Emiratele Arabe Unite. Un calcul efectuat de grupul de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, folosind prețuri medii la gaz de 140 de euro pe megawatt-oră, sugerează că valoarea totală a gazului suplimentar înmagazinat în întreaga UE între 1 aprilie și 31 octombrie este de 107 miliarde de euro (104,8 miliarde de dolari). 

Este o cifră mare, echivalentă cu aproximativ dublul ajutorului total acordat de SUA Ucrainei până în prezent. Pericolul este ca factura pentru anul viitor să se dovedească și mai mare. O iarnă friguroasă ar putea epuiza în întregime rezervele din depoziteși ar putea declanșa o nouă cursă pentru a le umple din nou, doar că de data aceasta, potențial, fără proporția de 15%-20% de aprovizionare din Rusia. "Prețurile pentru vara viitoare sunt foarte ridicate, reflectând riscul ca depozitele să fie epuizate în această iarnă", spune Anise Ganbold, șefa departamentului de cercetare pentru piețele energetice globale de la Aurora Energy Research din Marea Britanie. (Doar aproximativ 10% din gazul stocat se află sub controlul direct al oficialilor publici).

Multe depind, de asemenea, de capacitatea de a reduce cererea, ceea ce are un cost. Țările se străduiesc să amortizeze lovitura pentru gospodării și întreprinderi, dar creșterea ratelor dobânzilor și volatilitatea piețelor financiare fac presiuni asupra unor țări precum Franța și Polonia să reducă sprijinul financiar.

Mai rău, cumpărarea de sisteme de stocare înseamnă, de fapt, să nu se mai facă nimic, ci să se deturneze resurse de la nevoile pe termen lung de îmbunătățire a securității energetice. Investițiile în capacități suplimentare de stocare, în extinderea alternativelor la combustibilii fosili, în tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic, toate acestea sunt linii bugetare importante pentru viitor.

Dependența exacerbată a Germaniei de gazul rusesc

Succesul depinde de capacitatea țărilor UE de a găsi o cale unitară de a depăși această criză energetică. Rolul Germaniei a fost esențial, deoarece este economia cea mai vizibil dependentă de gazul rusesc, dar și cea care are cele mai mari resurse financiare pentru a se descurca. Din fericire pentru vecinii săi, Germania a fost dispusă să meargă mai departe în cursa stocării, umplând depozitele aproape 100% de la 25%, la un cost estimat la puțin sub 25 de miliarde de euro, potrivit analiștilot Bruegel. În acest proces, naționalizează gigantul energetic Uniper SE.

Germania a tergiversat menținerea în funcțiune a reactoarelor nucleare fără emisii și prin rezistența sa de a împărți povara crizei în mod mai echitabil prin mai multe împrumuturi comune. Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a respins cea din urmă propunere, chiar dacă Berlinul plănuiește un pachet intern de ajutor pentru energie de până la 200 de miliarde de euro - pe care alte țări îl consideră, în mod normal, o amenințare competitivă.

Anul acesta, Europa a dat dovadă de o disponibilitate admirabilă de a plăti costul erorilor sale din trecut. Dar trebuie să facă mai mult. Costul dependenței a fost de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel