Cât poate PIERDE România de pe urma războiului. Nivelul schimburilor cu Rusia/Ucraina. Dumitru Costin: Miză de miliarde de dolari

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a vorbit despre companiile româneşti afectate de război şi de sancţiunile impuse Rusiei, arătând şi care este nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Ucraina, Rusia şi Belarus. 

"Vă dau câteva cifre ca să înţelegeţi nivelul schimburilor comerciale: pe relaţia România-Ucraina discutăm de schimburi comerciale anuale undeva la aproape 1,4 miliarde de dolari, din care exportăm către ei 525 de milioane de dolari şi importăm 850 de milioane. România-Rusia: volumul total al schimburilor comerciale 4,6 miliarde de dolari; exportăm către Rusia 1,14 miliarde de dolari – asta presupune că anumite companii care produceau pentru piaţa rusă nu vor mai produce, vor trebui să-şi găsească alte pieţe de desfacere – şi importam în general materii prime şi materiale de 3,47 miliarde de dolari. Pe relaţia cu Belarus, dimensiunea schimburilor e mai mică, 140 de milioane de dolari, dintre care exporturi aveam 33 de milioane si importuri 107 milioane.

Evident că toate aceste companii din România vor trebui să găsească soluţii pe termen scurt. Pe de o parte în ceea ce priveşte aprovizionarea, trebuie căutate în alte părţi, iar cele care vindeau pe acele pieţe – în general produse finite – vor trebui, la rândul lor, să-şi găsească alţi clienţi. Lucru care nu e simplu deloc.

Vă dau o veste foarte proastă: România a renunţat în anul 1997, o dată cu formarea Cabinetului Ciorbea, să aibă în structura guvernamentală un Minister al Comerţului. Toate ţările civilizate au aşa ceva, cu responsabilităţi clare de a sprijini companiile româneşti pentru a putea intra pe pieţe. România, pe comerţ, mai are o direcţie în Ministerul Economiei. Nimeni nu-i întreabă de sănătate...", a declarat Dumitru Costin la DC News, la emisiunea realizată de Răzvan Dumitrescu.

VIDEO: 

Youtube video image

 

Citeşte şi: 30.000 de salariaţi români, AFECTAŢI de consecinţele războiului. Dumitru Costin (BNS) anunţă cum vor fi sprijiniţi şi câţi bani primesc

 

Invitat la DC News, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, Dumitru Costin a vorbit despre măsurile pentru sprijinirea salariaţilor români afectaţi de consecinţele nefaste ale războiului asupra activităţii economice din ţara noastră. 

"Astăzi am terminat o Comisie de dialog social la Ministerul Muncii, în care am discutat pe textul unei ordonanţe de urgenţă care vine să rezolve această problemă (n.r. – a salariaţilor români care lucrează la companii ce sunt afectate de sancţiunile impuse Rusiei şi, în general, de războiul din Ucraina).

Această ordonanţă de urgenţă spune că pot fi protejaţi salariaţii companiilor afectate de războiul din Ucraina, pe cele trei relaţii: România – Ucraina, România – Rusia, România – Belarus. Salariaţii pot fi protejaţi, acordându-li-se de la bugetul asigurărilor sociale 75% din salariile lor de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

Grupul ţină vizat reprezintă – există o estimare preliminară - circa 30.000 de salariaţi din economia României. Sunt 30.000 de salariaţi iar volumul total de bani puşi la dispoziţia finanţării acestei măsuri e undeva la 700 de milioane de lei. Măsura nu are un termen precizat, pentru că nu ştim cât durează. Cu siguranţă, în viitor va fi nevoie să mai punem bani la finanţarea acestui tip de măsură, pentru că se pare că lucrurile nu vor fi rezolvate într-o lună sau două. E o măsură care protejează angajaţii. În ceea ce priveşte producţia, trebuie să găsim alternative. Dacă nu găsim alternative, atunci vom avea probleme majore. Va trebui să oprim producţia şi atunci numărul salariaţilor afectaţi va fi din ce în ce mai mare", a explicat Dumitru Costin.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel