Cât s-a achitat din amenzile de 600 milioane de lei din timpul stării de urgență

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Șoferii pot rămâne și fără mașină / Foto: Arhivă
Șoferii pot rămâne și fără mașină / Foto: Arhivă
Mai puţin de 100 de milioane de lei au fost încasate din amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă, a anunţat, duminică, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în condiţiile în care valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 600 de milioane de lei.

"Au fost încasate mai puţin de 100 de milioane de lei din aceste amenzi. Banii sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate şi dacă deciziile sunt favorabile cetăţenilor, bineînţeles că va trebui să returnăm aceşti bani", a declarat Florin Cîţu, la Digi 24.

Curtea Constituţională a României a decis la începutul lunii mai că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

Întrebat dacă s-a luat decizia amnistiei fiscale pentru aceste amenzi, şeful de la Finanţe a menţionat că o astfel de decizie se va discuta cu premierul, iar în prezent nu există astfel de discuţii nici la MFP.

Viața la bloc. Ce amenzi riscă cei care nu respectă orele de liniște

"Încă nu a fost luată o decizie, trebuie discutat cu premierul, iar în acest moment nu am participat la o discuţie care să aibă acest subiect: aministia fiscală pentru aceste amenzi, şi la MFP nu discutăm aşa ceva", a menţionat Cîţu.

El a precizat că din punct de vedere al procedurii de returnare a sumelor plătite, în cazul în care un cetăţean câştigă în instanţă, "de obicei se fac compensări, dar sunt şi cazuri în care primesc şi bani".

În ceea ce priveşte cheltuielile legate de criza de coronavirus, şeful de la Finanţe a subliniat că acestea reprezintă 0,3% din PIB, respectiv 3 miliarde de lei în numai două luni, iar nevoia de finanţare a României se ridică la circa 100 de miliarde de lei.

"A trebuit să schimbăm strategia de finanţare, pentru că la începutul anului am avut un deficit de 42 de miliarde de lei, 4,7% din PIB, acum bineînţeles că am ajuns la 6,7% din PIB, estimat pentru acest an, iar asta înseamnă 72 de miliarde de lei, plus că aveam din trecut împrumuturi pe care trebuia să le finanţăm. Deci, avem un necesar de finanţare de aproape la 100 de miliarde de lei, iar 3 miliarde de lei au fost cheltuieli legate direct de criza de coronavirus în ultimele două luni de zile, ceea ce înseamnă 0,3% din PIB în două luni doar pentru aceste cheltuieli", a adăugat Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel