Cătălin Câmpeanu - ISF: Educația financiară este necesară indiferent cât de bogați sau de săraci suntem

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Cătălin Câmpeanu - ISF: Educația financiară este necesară indiferent cât de bogați sau de săraci suntem
Cătălin Câmpeanu - ISF: Educația financiară este necesară indiferent cât de bogați sau de săraci suntem
EXCLUSIV
Cătălin Câmpeanu, Director General Adjunct la ISF, a vorbit la dezbaterea ”Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei” organizată de DCNews și DCBusiness despre importanța pregătirii profesionale.

"Institutul de Studii Financiare a făcut un studiu asupra percepției populației cu privire la domeniul asigurărilor, pensiilor private și investițiilor financiare. Doar câteva date am să vă prezint astăzi. Noi o să-l prezentăm public mult mai amplu. De ce mi-am dorit să fac acest lucru? S-a vorbit mult astăzi despre educație financiară și domnul ministru Burduja și domnul parlamentar Năsui s-au referit la educație financiară.

Fără educația financiară putem deveni doar mai săraci

Pot să vă spun că educația financiară este necesară indiferent de cât de bogați sau săraci suntem. De fapt, fără ea putem deveni doar mai săraci. Asta este sigur. Și atunci ne adresam tuturor. De ce vreau să vă prezint câteva date? Pentru că acest domeniu este bine adresat în acest moment de ceea ce înseamnă autorități, cel puțin pe piața financiar nebancar. Ne-am remodelat strategia având ca pilon principal educația financiară. Putem primi mai mult sprijin din partea pieței. Este un interes comun. Toată lumea își dorește să creștem acest grad de educație financiară, nu doar de educație financiară și cel de incluziune financiară.

Acum trebuie să vedem unde stăm și cum vede populația generală produsele pieței financiare nebancare. Noi activăm pe piața financiară nebancară, ne-am limitat la el. O să vă prezint doar câteva date despre ce înseamnă notorietatea produselor financiare, cum, cine a auzit lumea despre ele? Utilizarea lor în ultimii trei ani și utilizarea în prezent.

Noi am definit 10 produse financiar nebancare, iar aici o să vedeți că 25% dintre respondenți au zis că au auzit despre toate cele 10 produse financiare, tot cam 25-26% au auzit doar de 9 din 10. Undeva la 51% suntem cei care au un nivel bun de informare.

Problema principală

Vă spun că problema principală unde n-am ajuns acum să pot să vă prezint datele, dar le avem și când vom prezenta studiul o să le aveți disponibile. Problema principală e legată de sursa de informare. De prea multe ori este prietenul, colegul sau vreun grup de pe Facebook și nu vorbim nici măcar de pagina de Facebook a unei instituții financiare, ci de un grup de Facebook unde fiecare spune ce crede sau ce a auzit. Atunci avem o problemă cu sursa de informare. Cam 33% au auzit de 6-8 produse și avem a treia categorie unde oamenii au auzit de 5 sau mai puține produse. Cine a auzit de cinci produse, vă spun sigur că a auzit doar de RCA și poate de un CASCO. Este un nivel de educație financiară foarte scăzut. 

Educația financiară directă

Este nevoie ca oamenii să știe despre ce e vorba, să înțeleagă despre ce este vorba și dacă dacă vom extinde acest domeniu și dacă vom vorbi mai mult și dacă vom ajunge la mai multe persoane, în opinia mea, va fi o influență foarte pozitivă asupra dezvoltării pieței. Un lucru care se poate face și unde mi-aș dori să văd în viitor un progres, este ceea ce înseamnă pregătirea profesională a specialiștilor din piata, pentru că educația financiară se face și direct. În momentul în care un consumator are contact direct cu un specialist din piață, acel consumator va beneficia într-un fel de acea educație financiară, dar vor fi explicate niște produse și de acolo de unde trebuie, nu de pe grupuri de Facebook sau de la prieteni. Putem investi mai mult în acest în acest domeniu, iar aici cred că atât piața, cât și autoritățile trebuie să lucreze împreună", a explicat Cătălin Câmpeanu, Director General Adjunct la ISF

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel