Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur
Autor: Matei Ion | 07 feb 2023, 12:49
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment în care să ne amintim de faptul că și România este o țară expusă seismelor puternice iar riscul ca unele clădiri că se prăbușească este foarte mare.

În acest context merită să vorbim și despre asigurarea locuințelor.

Cifrele consultate de DCBusiness arată descurajant. Din 8,5 milioane de locuințe câte există în România au asigurare PAD numai 1.850.373.

Anul trecut, Nicoleta Radu, directorul general PAID România, spunea că: "Evenimentele naturale pot produce pagube. Cred că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Iată că ni se întâmplă şi ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile. De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecţia noastră".

”În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact - cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Este un mecanism accesibil. Poliţa a fost 8 lei pe lună şi cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale (...) Ne-am dori ca aceia care văd expoziţia să încheie şi o asigurare", a adăugat Nicoleta Radu.

Asigurarea obligatorie a locuinței

Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații din cauze naturale, cutremure sau alunecări de teren.

Prin polița PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora.

Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Locuințele situate în clădirile expertizate în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate în clasa 1 de risc nu pot fi asigurate pentru niciunul din riscurile incluse în polița PAD. De asemenea, nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.

Ce amendă riscă cei care nu au asigurare

În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse acestora. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe