Câți pensionari mai are România. Cifre oficiale de la CNPP
Autor: Mara Ivan | 03 feb 2023, 15:51
Casa Națională a Pensiilor Publice a prezentat toate cifrele
Casa Națională a Pensiilor Publice a prezentat toate cifrele
CNPP a anunțat, de asemenea, la cât s-a ridicat pensia medie în luna ianuarie. 

Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 690.610 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 569 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.818.786 persoane, dintre care 2.198.141 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.181 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2023, un număr de 7.514 persoane (2.772 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 92.258 de persoane (2.020 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 399.586 de persoane (pensie medie de 877 lei), dintre care 44.843 de persoane pentru gradul I de invaliditate (753 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 462.836 persoane (1.024 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 144 de pensionari (475 de lei în medie). 

Citește și Pensii 2023. Contribuția care nu se mai reține. Cel puțin deocamdată

Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii Publice a explicat că măsura nu se putea aplica din luna decembrie deoarece decizia CCR a venit după efectuarea procedurilor premergătoare plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 , precum tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor: ”CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023". ...

Citește și Indexarea pensiilor. Modificare a modului de calcul

Inițiatorii spun că în acest context, se impune o reanalizare a mecanismului de majorare a punctului de pensie prevăzut în sistemul public de pensii, mecanism prevăzut în legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. 

Astfel, conform art. 86, alin. (2), litera c), valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2022 (1586 lei) "se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat." ...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe