Câți români primesc beneficii de Paște. Ce cadouri oferă angajatorii

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Oameni traversează strada / Foto: Oana Pavelescu
Oameni traversează strada / Foto: Oana Pavelescu
Peste 60% dintre angajatori vor acorda beneficii cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar cei mai mulţi dintre angajaţi vor primi bonusuri în bani, vouchere sau tichetele cadou şi coşuri cu produse specifice de sărbători, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Conform cercetării eJobs, 65,6% dintre angajatorii participanţi vor oferi angajaţilor beneficii. Cei mai mulţi au bugetat prime în bani, al doilea cel mai frecvent oferit beneficiu fiind voucherele sau tichetele cadou. Lista beneficiilor continuă cu zilele libere suplimentare şi coşuri cu produse de sărbători.

"Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaţilor, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există şi pachete special gândite pentru perioada sărbătorilor, respectiv pentru Paşte şi pentru Crăciun. Dacă pentru Crăciun companiile alocă, de obicei, un buget mai consistent, de Paşte vorbim despre valori mai reduse", a explicat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, citată în comunicat.

Astfel, 57,1% dintre participanţii la sondaj au declarat că pachetele pe care le vor oferi anul acesta, de Paşte, au o valoare cuprinsă între 200 şi 400 de lei pentru fiecare angajat. 23,8% au alocat un buget între 400 şi 600 de lei şi doar 4,8% investesc peste 1.000 de lei / angajat în acest scop. 4,8% au un buget modic, cuprins între 100 şi 200 de lei.

"Nu sunt mari diferenţe faţă de anul trecut din acest punct de vedere, în condiţiile în care 85,7% dintre angajatori spun că au păstrat aceeaşi valoare ca în 2024 şi doar 14,3% au crescut-o. Interesant este, totuşi, faptul că nu vedem scăderi la acest capitol, într-un context în care companiile sunt din ce în ce mai atente la costuri. Una dintre explicaţii ar putea sta în faptul că înţeleg că astfel de beneficii influenţează nivelul de satisfacţie a angajaţilor, element extrem de important anul acesta, când o parte dintre angajatori se văd în imposibilitatea de a face majorări salariale mai mari de câteva procente, în timp ce alţii nu vor face deloc", a subliniat Ana Călugăru.

72% dintre angajatori cred că aceste beneficii au un rol important în menţinerea stării de bine în rândul angajaţilor, în timp ce un sfert dintre respondenţi consideră că nu au un impact real, însă, lipsa lor cu siguranţă ar genera nemulţumiri.

Întrebaţi, totodată, ce beneficii cred că le-ar ajuta compania să se diferenţieze în piaţă ca un angajator dezirabil în această perioadă, mai mult de jumătate (58,6%) dintre angajatorii participanţi la sondaj au menţionat salariile suplimentare (al 13-lea salariu) pentru toţi angajaţii companiei. 41,4% au indicat săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, 24,1% extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei, iar 17,2% acoperirea cheltuielilor casnice.

Sondajul a fost realizat în perioada martie - aprilie pe un eşantion de 80 de angajatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel