Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro şi apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
El a făcut precizările, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.
Întrebat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, anunţat că va fi operaţional din vara acestui an, ministrul Digitalizării a spus: "Prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne".
"Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (...) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat", a explicat Burduja.
Cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor, urmând ca accesarea datelor în cloud-ul guvernamental să fi jurnalizată, auditată, în baza unei hotărâri aprobată marţi de Guvern, a anunţat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.
"Astăzi, Guvernul României a adoptat o hotărâre de Guvern foarte importantă în ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, de fapt componenta privată guvernamentală şi componenta publică, cea comercială, furnizată de companii private. România, practic, a reglementat prin această hotărâre de Guvern aspecte care sunt la frontieră. Sunt puţine state la nivelul UE care au reglementat aceste aspecte, deci, este un element de noutate. (...) E un act normativ foarte complex, a necesitat 30 de avize şi puncte de vedere şi reglementează câteva domenii importante: principiile platformei de cloud guvernamental şi modul în care cloud-ul Guvernului interacţionează cu cloud-uri furnizate de companii private, politica de clasificare a datelor, ce fel de date aparţin în cloud-ul privat guvernamental, ce fel de date pot să stea în sisteme cloud furnizate de companii private, jurnalizarea accesului la aceste date, respectiv modul în care românii vor fi informaţi, practic, în timp real atunci când statul român, instituţii ale statului le accesează datele, zona de interoperabilitate şi aşa mai departe ", a declarat Sebastian Burduja, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a subliniat că datele românilor vor fi într-un loc sigur, protejat, pe teritoriul României.
" Deci respectăm criteriul de suveranitate a datelor românilor şi toate centrele de date aferente cloud-ului guvernamental sunt şi vor fi pe teritoriul României, ele fiind implementate în orizontul anului 2026, aşa cum specifică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, discutăm în premieră de reglementarea accesului la date şi de jurnalizarea lui.(...) Deci, orice accesare a datelor va fi jurnalizată, auditată, iar cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor. Deci, va fi un sistem mult mai sigur, mult mai transparent şi chiar tehnologia, iată, răspunde unor temeri vehiculate în spaţiul public cu privire la protecţia datelor românilor ", a afirmat Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...