CCIB: Interes pentru promovarea cooperării economice româno-emirateze
Autor: DCBusiness Team | 08 dec 2022, 12:17
Pexels.com
Pexels.com
Interes pentru promovarea cooperării economice româno-emirateze.

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc o întrevedere a preşedintelui Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Sultan Mohamed Majed Alali, noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România, care a fost însoţit de dra. Mahrah Alshaya Al-Ali, adjunctul şefului de misiune. Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, cu scopul de a promova potenţialul celor două economii şi a impulsiona cooperarea bilaterală.

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei în context naţional şi a oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de România, atât în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, cât şi prin prisma poziţiei sale geostrategice. Preşedintele CCIB a folosit acest prilej pentru a vorbi despre strategia Camerei bucureştene în domeniul relaţiilor externe, subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu. În context, Iuliu Stocklosa a punctat relaţiile solide construite de CCIB cu parteneri din EAU, în special din Emiratul Sharjah, în care a funcţionat primul birou de reprezentare al Camerei bucureştene, dublat de o expoziţie permanentă, proiect care s-a bucurat de succes la nivelul ambelor comunităţi de afaceri.

Totodată, a evidenţiat evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale în anii 2021 şi 2022 precum şi a investiţiilor firmelor din EAU în ţara noastră.

Preşedintele CCIB a subliniat că cele două ţări oferă oportunităţi semnificative de cooperare îndeosebi în industrie, dar şi în educaţie şi cercetare. În acest context, Iuliu Stocklosa a apreciat că organizarea, în viitorul apropiat, a "Zilei Oportunităţilor de Afaceri" dedicată E.A.U., dublată de o miniexpoziţie oferă cadrul necesar pentru o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de business şi un excelent punct de plecare pentru identificarea şi operaţionalizarea unor proiecte de cooperare în beneficiul ambelor părţi.

În opinia ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, relaţiile economice româno-emirateze, deşi vechi şi puternice, însă au încă potenţial semnificativ de amplificare. În acest context, E.S. Sultan Mohamed Majed Alali a exprimat întreaga deschidere de a susţine toate demersurile ce vizează dezvoltarea cooperării economice şi comerciale bilaterale şi a punctat importanţa pe care o acordă deschiderii unor linii directe de dialog cu reprezentanţii comunităţii de afaceri din ţara noastră. În ceea ce priveşte domeniile-cheie, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a apreciat că energia, transportul, agricultura, tehnologia informaţiei, dar şi domeniul logistic oferă oportunităţi semnificative.

Informaţii de background

În primele 9 luni ale anului 2022, valoarea totală a schimburilor bilaterale a fost de 375 milioane USD, mai mult decât volumul total consemnat în 2021, din care exportul a fost de 300 milioane USD (+29% faţă de 9 luni 2021), iar importul a fost de 75 milioane USD (+37%). La 30 septembrie a.c., în România erau înregistrate 541 firme cu capital emiratez, în valoare de 53,5 mil. USD, reprezentând 0,09% din totalul investiţiilor străine în Romania, plasând EAU pe locul 37 între statele investitoare în ţara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe