Din mișcările lui Evgheni Prigojin se poate înțelege că și-a petrecut ultimele zile planificându-și viitorul.
Vinerea trecută, avionul privat al lui Prigojin a aterizat în capitala Republicii Centrafricane, în misiunea de a salva unul dintre primele state clientelare ale organizației sale de mercenari Wagner. Imperiul său african ajunsese să includă aproximativ 5.000 de oameni desfășurați pe întregul continent.
În palatul prezidențial de pe malul râului din Bangui, capitala țării, Prigojin i-a spus președintelui Faustin-Archange Touadera că mișcarea sa din iunie din Rusia nu îl va împiedica să aducă noi luptători și investiții partenerilor săi de afaceri din Africa Centrală, potrivit unei surse care a participat la întâlnire și citată de Wall Street Journal.
Plăți făcute în ligouri de aur
La scurt timp după aceea, un elicopter Wagner a aterizat în apropiere, transportând cinci comandanți din cadrul Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan, un grup paramilitar care se bazează pe grupul de mercenari pentru a purta război împotriva guvernului țării lor. Delegația a călătorit la Bangui din provincia rebelă Darfur, purtând un cadou pentru Prigojin, care le-a furnizat rachete sol-aer: lingouri de aur din minele pe care mercenarii săi au ajutat să le securizeze în vestul Sudanului, devastat de război.
De cealaltă parte a Saharei, rivalii lui Prigojin din cadrul Ministerului rus al Apărării transmiteau un mesaj concurent clienților Wagner din Libia. Kremlinul prelua controlul formal al unei rețele corporative tentaculare ale cărei ambiții depășiseră confortul președintelui Vladimir Putin. Delegația a fost condusă de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Evkurov - omul pe care Prigojin l-a certat și l-a mustrat public pentru că a folosit informalul "tu" pentru a i se adresa atunci când Wagner a capturat cartierul general al Districtului Militar Sudic din Rostov, Ucraina, la 24 iunie.
Prigojin a zburat înapoi în Rusia cam în aceeași perioadă, făcând o escală în Mali și traversând spațiul aerian al statelor client pe care încerca să le salveze de sub controlul Kremlinului.
Un adio neștiut
A fost un turneu de adio despre care șeful mercenarilor Wagner, în vârstă de 62 de ani, nu și-a dat seama că îl face.
Când avionul Embraer Legacy 600 care îl transporta pe Prigojin și pe cei mai înalți locotenenți ai săi a căzut miercuri la doar 65 km de una dintre reședințele ale lui Putin, a întrerupt o competiție internațională care se desfășura în liniște de două luni, în timp ce atât Kremlinul, cât și oligarhul militar se luptau pentru influență în țările care, cândva, își procurau mercenarii de la Wagner.
De ani de zile, Prigojin trăia din ce în ce mai mult pe fugă, schimbând peruci pentru a se da drept ofițeri militari arabi cu barbă în timp ce își realimenta avionul în numărul tot mai mic de aeroporturi care îi acordau permisiunea de a ateriza.
Grupul său Wagner și cele câteva sute de companii fantomă de care era legat erau cunoscute mai ales pentru operațiunile de mercenariat, dar până la sfârșitul vieții sale se extinsese și în domeniul financiar, al construcțiilor, al aprovizionării și logisticii, al mineritului și al resurselor naturale - și chiar și într-o firmă de curse de cai de rasă, Sporthorses Management, controlată de fiica sa, Polina. Veniturile sale proveneau din exporturile de aur sudanez către Rusia și de diamante și lemn din Republica Centrafricană către Emiratele Arabe Unite și China, au declarat oficialii occidentali și africani.
Mister în privința preluării afacerilor lui Prigojin
Moartea sa lasă viitorul acestor afaceri incert. Kremlinul încearcă acum să naționalizeze o rețea opacă centralizată în jurul autorității personale a lui Prigojin.
Joi, Putin și-a exprimat condoleanțele pentru cei care au murit în avionul prăbușit, numindu-l pe Prigojin o persoană cu o "poveste de viață complicată", care a contribuit foarte mult la cauza rusă.
"A făcut câteva greșeli grave în viață", a spus Putin despre cel căruia i-a acordat cândva cea mai înaltă distincție militară a țării, medalia de Erou al Rusiei. "Din câte știu, el s-a întors din Africa abia ieri".
"Diferite facțiuni legate de armata rusă vor încerca probabil să preia aceste contracte comerciale profitabile și să creeze noi forțe ", a declarat David Lewis, de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. "Prigojin a fost deosebit de priceput în gestionarea acestor rețele transnaționale, dar nu este indispensabil."
Țări, de la Mali și până în Siria, ajunseseră să depindă de armele angajate de Prigojin, iar cu doar câteva zile în urmă, el își oferea serviciile noului guvern militar din Niger, care a preluat puterea luna trecută.
Putin pregătea schimbări în Africa
Cu toate acestea, noi companii de mercenari, conduse de agenția de informații militare GRU a Rusiei, concurau pentru a prelua contractele Wagner. Putin îi spusese personal lui Touadera, președintele Republicii Centrafricane, că a venit timpul să se distanțeze de Prigojin. Când Touadera a vizitat orașul natal al lui Prigojin, Sankt Petersburg, pentru o conferință luna trecută, s-a abținut de la a face un selfie cu șeful wagneriților.
La rândul său, Prigoni, fostul deținut, a ignorat posibilitatea morții sale iminente.
"Vom merge cu toții în iad", a declarat Prigojin într-o înregistrare video nedatată, publicată miercuri de canalul Telegram Grey Zone, care publică frecvent declarații oficiale ale lui Wagner. "Dar în iad, vom fi cei mai buni".
O mare parte din afacerile lui Prigojin au fost ascunse în zeci de companii fantomă puternic sancționate, care au efectuat operațiuni bancare în jurisdicții opace. A fost un văl de opacitate care a ajutat Kremlinul să pretindă negare, în timp ce grupul Wagner a ajutat Rusia să acumuleze influență, să stârnească proteste în Africa împotriva guvernelor pro-occidentale și să ocolească sancțiunile.
Multe dintre înțelegerile pe care le-a încheiat cu guvernele străine au fost realizate pe baza unei strângeri de mână, detaliile fiind necunoscute dincolo de un cerc restrâns de oficiali ai Wagner, aleși cu grijă de Prigojin. Unul dintre aceștia a fost Dmitri Utkin, fostul ofițer GRU ale cărui tatuaje naziste pot fi văzute în fotografii, care a murit, de asemenea, în accidentul aviatic de miercuri.
Miile sale de muncitori, mercenari, bucătari, geologi minieri și troli din social-media erau adesea plătiți în numerar, uneori dintr-o pungă de plastic, de către Prigojin însuși - care, la rândul său, factura adesea guvernele trimițând avioanele sale private pentru a-și colecta restanțele în numerar.
Afaceri greu de descâlcit și controlat
Din iunie, Kremlinul a încercat să își afirme controlul asupra acestei rețele obscure de aranjamente. Ministerul Apărării - condus de principalul rival al lui Prigojin, Serghei Shoigu - a trimis delegații pentru a informa guvernele străine că, de acum înainte, vor face afaceri direct cu statul rus. După revoltă, Prigojin a încheiat o înțelegere cu Putin și și-a mutat forțele din Rusia pentru a căuta adăpost în Belarus.
Dar Prigojin a refuzat să se retragă liniștit, străbătând Orientul Mijlociu, Europa de Est și Africa în încercarea de a-și menține vii legăturile de afaceri. El a postat mesaje audio, oferind mercenari regimului militar care a preluat recent puterea în Niger, și o înregistrare video cu el însuși în Mali, pozând cu o pușcă cu lunetă și patru încărcătoare legate de o vestă antiglonț, jurând să "facă Rusia și mai mare... și Africa și mai liberă".
Viața în goană
Prigojin, care era sancționat de peste 30 de guverne, era obișnuit să trăiască pe fugă.
El zbura cu avioane care își dezactivau regulat transponderele și evita spațiul aerian în care guvernele aliate din Occident puteau pretinde recompensa de 10 milioane de dolari din partea Departamentului de Stat pentru informații despre cel care se presupune că ar fi responsabil de amestecul în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
El a fost nevoit să facă cel puțin o aterizare de urgență în mijlocul Saharei după ce a rămas fără combustibil și a organizat frecvent întâlniri pe pistele de aterizare în avionul său pentru eventualitatea în care ar fi trebuit să plece rapid.
El a călătorit cu pașapoarte false și trimitea înainte grupuri de experți în securitate cibernetică ai Wagner pentru a căuta microfoane. A preferat să își informeze adepții de pe rețelele de socializare prin mesaje audio - imposibil de geolocalizat - sau prin videoclipuri în locații greu de identificat.
Mișcările lui Prigojin din octombrie până la eșuata lovitură de stat
În octombrie anul trecut, Prigojin a sosit la o bază aeriană din estul Libiei pentru a se întâlni cu liderul miliției libiene Khalifa Haftar. Prigojin era îmbrăcat într-o uniformă militară cu epoleți supradimensionați și șapcă cu vârf, purtând ochelari de soare negri și o barbă falsă stufoasă. El era înconjurat de o suită de șase aghiotanți puternic înarmați, iar localnicii au crezut că este un adept al mișcării islamice fundamentaliste Salafi.
"Toți cei care l-au văzut au crezut că este salafist", a declarat un libian care a asistat la sosirea sa.
Fotografii de la întâlnire, revăzute de persoanele prezente, îl arată pe Prigojin zâmbind prin barbă. La scurt timp după ce a fost făcută, el a strigat la Haftar prin intermediul unui translator, cerând aproximativ 200 de milioane de dolari pentru ajutorul Wagner în securizarea teritoriului preluat de Khalifa Haftar, inclusiv a puțurilor sale de petrol. Prigojin a trimis ulterior un alt avion privat luna următoare pentru a ridica banii.
Prigojin era convins că regimul lui Haftar era infiltrat de serviciile secrete franceze și de CIA. Chiar și uniforma libiană pe care o purta în călătoriile în Libia a fost confecționată în Siria și adusă de acolo - asigurându-se că nu puteau fi introduse microfoane sau dispozitive de urmărire.
Și a venit momentul revoltei
Putin părea hotărât să îl ucidă pe Prigojin în orele în care convoiul său de mercenari nemulțumiți se apropia de Moscova, și-a amintit mai târziu Alexandr Lukașenko din Belarusul vecin. Lukașenko a susținut că l-a sunat pe președintele rus și l-a convins să renunțe la această decizie, oferindu-i în schimb Belarusul ca un loc unde Wagner ar putea găsi siguranță. Prigojin a sosit cu un avion privat trei zile mai târziu.
"După ce și-au trădat țara și poporul, liderii acestei revolte i-au trădat și pe cei pe care i-au atras în crima lor", a declarat Putin într-un discurs în acea lună, privind fix în fața unei camere de filmat. "I-au mințit, i-au împins la moarte, punându-i sub atac, forțându-i să își împuște oamenii".
Kremlinul a început să își afirme controlul asupra rețelei de afaceri pe care Prigojin o fondase. Agenți ai Serviciului Federal de Securitate, sau FSB, au percheziționat sediul din turnul de birouri al lui Wagner din Sankt Petersburg pentru a găsi dovezi împotriva lui Prigojin; în cealaltă parte a orașului, forțele de ordine rusești au confiscat computere și servere de la Patriot Media Group, fabrica de troli din social media acuzată de amestec în alegerile din 2016 din SUA. Canalele de socializare pro-Wagner au fost blocate pe teritoriul Rusiei, iar unele dintre filialele sale au fost percheziționate de serviciile de securitate ruse, care au afirmat că au găsit în pistoale, pașapoarte false și echivalentul a 48 de milioane de dolari în numerar și lingouri de aur.
Prigojin încă mai spera să salveze avanposturile de mercenari pe care le construise în Africa și în Orientul Mijlociu.
Un nou detașament de mercenari Wagner urma să se rotească în Republica Centrafricană pentru a securiza țara înainte de referendumul din august care ar permite președintelui să își exercite mandatul fără limită de timp. Un alt contingent era la fața locului, antrenând forțele de apărare locale. Noile desfășurări au extins, de asemenea, punctul de sprijin al mercenarilor de-a lungul graniței cu Congo, pentru a se proteja de un atac rebel transfrontalier, spun oficialii occidentali din domeniul securității.
"Nu ne retragem și, mai mult decât atât, suntem pregătiți să mergem mai departe și să ne mărim diversele contingente", a declarat Prigojin într-un interviu acordat în luna iulie pentru Afrique Media, cu sediul în Camerun. "Pentru moment, toate obligațiile noastre sunt îndeplinite și vor fi îndeplinite, indiferent de ceea ce va veni în calea noastră".
Lațul lui Putin se strânge
La sfârșitul acelei luni, la cinci săptămâni de la rebeliunea sa, el a pornit să stabilească o rețea de contacte cu liderii africani la hotelul Trezzini Palace din Sankt Petersburg, unul dintre locurile de cazare pentru un summit Rusia-Africa la care au participat 17 șefi de stat africani și Putin. Printre aceștia s-a numărat Touadera, președintele Republicii Centrafricane, al cărui guvern l-a creditat pe Wagner cu salvarea țării după ani de rebeliune armată.
Touadera, căruia Putin i-a spus să-l evite pe Prigojin, l-a ocolit pe acesta din urmă. Prigojin a reușit să se întâlnească cu șeful de protocol al lui Touadera, apoi s-a îndreptat spre o întâlnire cu un jurnalist camerunez. Niciunul dintre liderii africani prezenți nu a fost văzut cu Prigojin.
În schimb, președinții africani au fost conduși într-o sală de conferințe aurită de la Kremlin, vizavi de Putin și de un om pe care Prigojin începea să-l considere un rival: generalul Andrey Averyanov, șeful unității de operațiuni ofensive secrete a GRU.
Prigojin devenise îngrijorat de faptul că operațiunile sale din Africa au fost transferate către GRU, a relatat canalul rusesc de telegramă VchK-OGPU, cunoscut pentru scurgerile de informații de la FSB. În aceeași săptămână cu summitul, garda prezidențială din Niger l-a răpit pe președintele lor pro-american Mohamed Bazoum și s-au instalat ca noua conducere militară a țării.
Prigojin a publicat un memo vocal în care se oferă să trimită mercenari pentru a ajuta la consolidarea juntei. Aliații săi din Mali s-au întâlnit, de asemenea, cu noua conducere nigeriană.
Până în prezent, se pare că Nigerul a refuzat oferta, au declarat oficialii din Africa de Vest și din SUA. Cu toate acestea, mulțimi de tineri - unii dintre ei fluturând steaguri rusești și pancarte pro-Putin - au mărșăluit prin capitală, cerând ca Nigerul să se rupă de Occident. Vecina Nigeria, îngrijorată de extinderea unui grup de guverne militare susținute de Rusia în Africa Centrală și de Vest, a amenințat că va folosi forța militară pentru a anula lovitura de stat.
Moartea lui Prigojin "nu schimbă nimic", a declarat un oficial al serviciilor de informații nigeriene.
Pe banner scrie Rusia e Wagner pe care îl iubi / Captură video
Campania finală
Ultima călătorie a lui Prigojin a început la Bangui, unde Touadera și șeful său de informații, Wanzet Linguissara, au fost de acord să se întâlnească cu el în Palatul Prezidențial, un complex alb pe malul râului.
Un purtător de cuvânt al lui Touadera nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Linguissara a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Uniunii ofițerilor, un corp de instructori militari ruși din Bangui care îl susține pe Prigojin, a declarat că nu are "nicio informație precisă cu privire la faptul că acesta se află în Bangui".
În cadrul întâlnirii, Prigojin a declarat că Wagner își va consolida prezența pentru a asigura securitatea și pentru a facilita noi investiții în agricultură, potrivit unei persoane informate despre întâlnire.
A doua zi, Prigojin îi primea pe comandanții Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan. În timp ce aceștia le înmânau aurul, ambalat în lăzi de lemn din mina Songo din Darfur, dictatorul a spus că are nevoie de mai mult.
"Am nevoie de mai mult aur", a spus Prigojin, potrivit unui oficial sudanez familiarizat cu conversația.
Proviziile Wagner au ajutat grupul paramilitar să obțină o serie de victorii pe câmpul de luptă împotriva guvernului militar islamist sudanez, inclusiv capturarea recentă a unei fabrici de arme și a celei mai mari baze de poliție din Khartoum. "Mă voi asigura că îi veți învinge", a adăugat el.
Plecând din Bangui, Prigojin a zburat spre Bamako, Mali, pe baza înregistrărilor de zbor ale unui avion privat pe care l-a folosit frecvent pentru a străbate continentul, pozând în fața unor camionete ale armatei locale într-un videoclip, înainte de a se întoarce la Moscova.
Marți, o delegație a Ministerului rus al Apărării a aterizat în Libia la invitația lui Haftar, liderul de război libian care l-a plătit pe Wagner pentru securizarea puțurilor sale de petrol și a teritoriului. Revolta lui Prigojin a făcut ca cercul apropiat al lui Haftar să fie nervos în legătură cu prezența lui Wagner în Libia, a declarat Mohamed Eljarh, director general al firmei de consultanță în domeniul securității Libya Desk, cu legături în tabăra lui Haftar.
"Ei au simțit că dacă o fac în Rusia, o pot face și în Benghazi", a declarat Eljarh, care a spus că cele două părți au discutat cu guvernul rus despre un parteneriat formal în domeniul apărării.
Ofițeri ruși de informații ar urma să fie acum staționați în Benghazi, iar șeful contractorilor ruși va fi înlocuit cu o nouă firmă de mercenari înființată în locul lui Wagner. Dar aceiași luptători ar rămâne. Haftar a cerut piese de schimb, întreținere și instruire pentru flota sa de avioane învechită și chiar a solicitat ca Rusia să ajute la aprovizionarea cu drone iraniene pe care le folosește în Ucraina.
"Rusia a vrut să transmită mesajul că acum este vorba de un parteneriat între două armate", a declarat un oficial libian din domeniul securității, ca o relație de la stat la stat.
"Putin mi-a spus că Libia este foarte importantă pentru noi", i-a spus Evkurov lui Haftar. "Este prima țară Wagner pe care o vizităm".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...