Una dintre temele principale ale acestei întâlniri care vor fi purtate de cel puțin 100 miniștrii de resort în perioada 26-29 februarie, în cea de-a 13-a conferință ministerială a OMC este stabilirea unor reguli cu privire la comerțul global în contextul protecționismului tot mai acerb.
Într-un context în care opiniile oficialilor par a fi divizate asupra acestui aspect, delegații diferitelor țări nu reușesc nici măcar să cadă de acord asupra discuțiilor care vizează numirea unor judecători ai Curții Supreme de Apel din cadrul OMC, care nu mai funcționează din 2019.
O altă temă importantă care ar putea apărea pe ordinea de zi a experților din domeniul comerțului este revizuirea condițiilor comerciale ale țărilor sărace, informează Reuters.
Aceștia vor vorbi și despre alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, având în vedere îngrijorările conform cărora scimbările politice din SUA ar putea să limiteaze apetitul Washingtonului pentru politicile OMC.
Reprezentantul Chinei la OMC, Li Chenggang, s-a declarat dezamăgit de oportunitatea ratată de a reforma Organismul de Apel al OMC până la data începerii întâlnirii de săptămâna viitoare. De menționat că OMC are peste 30 de dispute comerciale nerezolvate.
"Această reuniune se înscrie în contextul preexistent conform căruia OMC eșuează, este inutilă, nu mai este în contact cu nimic și nu este capabilă să se reformeze", a declarat secretarul general al Camerei Internaționale de Comerț cu sediul la Paris, John Denton.
Agenda de succes a OMC de până acum, care a constat în colaborarea celor 164 membri într-o piață de liber schimb pare acum pusă într-un con de umbră.
Comerțul liber, spun aceștia, a ajutat la scoaterea a miliarde de oameni din sărăcie. Dar criticii spun că OMC nu a reușit să modeleze comerțul astfel încât să reducă inegalitățile dintre națiunile bogate și cele sărace și să ajute la abordarea noilor provocări globale, nu în ultimul rând schimbările climatice.
Cu siguranță, domeniul de aplicare a ceea ce poate realiza OMC este limitat de factori care nu pot fi controlați de aceasta, cum ar fi războaiele și alegerile politice.
Fragmentarea comerțului a slăbit, de asemenea, angajamentul țărilor față de o mai mare liberalizare a comerțului, iar datele furnizate de Global Trade Alert, organizație de supraveghere a comerțului cu sediul în Elveția, arată că în 2023 au existat 3.488 de măsuri protecționiste - mai puține decât în anii pandemiei COVID-19, dar peste media deceniului precedent.
Oficialii americani susțin că sunt pe deplin implicați în problemele OMC. Reprezentanta pentru comerț, Katherine Tai, a declarat că rolul de lider al SUA în cadrul OMC nu se referă la a avea "cea mai puternică voce", ci la "găsirea unor modalități de a construi punți".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...