Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Plată / Foto: Freepik
Plată / Foto: Freepik
Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret ani de zile, potrivit Bloomberg. 

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au lucrat în secret ani de zile la un nou sistem de plăți care ar putea elimina necesitatea cardurilor Visa și Mastercard. Proiectul denumit Wero, parte a Inițiativei Europene de Plăți (EPI), reprezintă un pas important către independența financiară a Europei față de giganții americani ai plăților, potrivit Bloomberg.

O alternativă europeană pentru plăți

Proiectul Wero s-a extins deja în cea mai mare parte a Europei Occidentale și este susținut de 16 procesatori de plăți și bănci majore, inclusiv BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG și Worldline SA. Platforma va permite utilizatorilor să efectueze plăți instantanee direct din conturile lor bancare, evitând utilizarea cardurilor Visa sau Mastercard. De exemplu, un client din Germania va putea achita o factură la un hotel din Franța folosindu-și contul bancar, fără a mai fi nevoie de un card de credit.

Deși poate părea o schimbare minoră, dacă acest sistem va fi implementat pe scară largă, Visa și Mastercard riscă să piardă comisioane de miliarde de dolari pe care le percep de la comercianți de fiecare dată când consumatorii europeni își folosesc cardurile.

Europa vrea independență față de SUA

Mai important decât pierderile financiare ale celor două corporații americane, inițiativa reflectă o tendință larg răspândită în Europa de a reduce dependența de infrastructura cheie controlată de Statele Unite, fie că este vorba despre plăți sau alte sectoare.

"Visa și Mastercard controlează o mare parte din piață, așa că ideea este de a crea o alternativă europeană la soluțiile internaționale de plăți, oferind consumatorilor și companiilor o opțiune europeană", a declarat Martina Weimert, directorul general al European Payments Initiative, compania din spatele Wero.

Lecții din trecut: Cazul Rusiei

Un exemplu recent care a amplificat preocupările europene privind suveranitatea sistemelor de plăți a fost reacția rapidă a Visa și Mastercard la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două companii și-au suspendat operațiunile în Rusia, oprind plățile internaționale ale deținătorilor de carduri ruși și interzicând străinilor să efectueze tranzacții în Rusia.

Cu toate acestea, Rusia a fost pregătită pentru o astfel de criză, creând anterior propriul "Sistem național de plăți cu cardul", capabil să proceseze tranzacții locale chiar și pentru cardurile emise sub sigla Visa și Mastercard. Acest lucru a permis consumatorilor să continue să facă plăți pe plan intern după ce rețelele internaționale au fost oprite.

Chiar înainte de acest episod, Banca Centrală Europeană își manifesta îngrijorarea cu privire la lipsa suveranității în sistemele europene de plăți, o preocupare care a impulsionat dezvoltarea unor inițiative precum Wero.

Obiective ambițioase pentru viitor

Wero urmează să fie disponibil prin propria aplicație, dar și prin platformele bancare ale instituțiilor financiare participante. Unul dintre susținătorii principali ai inițiativei este BNP Paribas, care are peste 35 de milioane de utilizatori pentru serviciul său de plăți Paylib în Franța. Acest serviciu se va integra în platforma Wero, sporind capacitatea sistemului de a atrage noi utilizatori.

"Plățile sunt o problemă de volume. Dacă nu ai volume, nu poți fi competitiv", a explicat Carlo Bovero de la BNP Paribas, subliniind importanța extinderii rapide a rețelei Wero pentru a concura cu giganții americani.

Visa și Mastercard, giganții plăților globale

Visa și Mastercard au fost inițial create de bănci în anii 1950 și 1960 ca alternative la plata în numerar. De atunci, cele două companii au crescut exponențial, procesând anul trecut tranzacții în valoare de 14.800 de miliarde de dolari (Visa) și 9.000 de miliarde de dolari (Mastercard). Comisioanele percepute pentru gestionarea acestor tranzacții sunt o sursă majoră de venituri pentru ambele companii.

Potrivit Boston Consulting Group, veniturile din plăți au înregistrat o creștere anuală de 8,3% între 2017 și 2022, ajungând la 1.600 de miliarde de dolari la nivel global. Odată cu creșterea continuă a comerțului electronic și a plăților digitale, această tendință este de așteptat să se mențină.

Suveranitatea digitală a Europei

Pentru Europa, Wero reprezintă mai mult decât o simplă soluție tehnologică. Este o componentă a unui plan mai amplu de a dobândi suveranitate digitală și financiară, reducând dependența de giganții tehnologici și financiari americani. Prin crearea unui sistem european de plăți, UE dorește să își protejeze economia de eventuale șocuri externe și să ofere consumatorilor și companiilor alternative viabile și locale.

Wero nu este singurul proiect în această direcție, dar reprezintă unul dintre cele mai avansate și ambițioase eforturi de până acum de a schimba modul în care europenii fac plăți. Succesul acestui proiect ar putea remodela peisajul financiar global, oferind o platformă mai competitivă și mai sigură pentru toți utilizatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Foto: Airbus.com

Gigantul Aribus are probleme mari, dificil de depășit

Industria aerospațială este afectată în continuare de...

Calorifer cu repartitor / Foto: Freepik
Forvia / FOTO: Facebook
Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Transgaz
Leonardo Badea - BNR
Salariile se vor mări la ANAF și în Ministerul Finanțelor

Amnistia fiscală. Modificări care creează confuzie

Guvernul României a adus schimbări importante în...

Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

O lovitură puternică pentru agricultori
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Bună dimineață! Să aveți o săptămână liniștită!
Deschidere Popeyes

pixel