Ce înseamnă amnistia fiscală. Eugen Teodorovici a explicat de ce vrea acest lucru
Autor: Dana Mihai | 02 oct 2019 / 14:05
Peste 22% dintre companiile din România au fost vizate de inspecţii fiscale în 2018
Peste 22% dintre companiile din România au fost vizate de inspecţii fiscale în 2018
Firmele, persoanele fizice și entitățile fără personalitate juridică pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităților la datoriile către ANAF în anumite condiții, potrivit unei ordonanțe de urgență privind așa-numita amnistie fiscală.

Eugen Teodorovici a vorbit despre amnistia fiscală în timpul conferinței Upgrade Romania.

Ministrul Finanțelor a declarat că nu dorește amnistia nimănui, dar dacă este nevoit o va face ca un restart, companiilor care se află în situații dificile.

"S-a făcut mare vâlvă, amnistie! Domne, nu vrea nimeni pe nimeni să amnistieze, dar dacă e s-o facem, e bine s-o facem ca să dăm un restart anumitor companii, companii care se află într-o situație dificilă."

"Sunt 31 de companii de stat care sunt subiectul acestei ordonanţe de urgenţă 6/2019. 31. Sunt 2.700 de companii în zona privată. Să ne gândim că poate luăm pe cele 31, de stat. Bun. Nu le ajutăm cu nimic astăzi. Nu le mai putem ajuta cu diferite măsuri de ajutor de stat. Comisia ne spune clar: nu merge, ilegal, recuperaţi. Da? Nu merge! Şi atunci clar, într-un an, doi, trei, eficienţă nu mai poţi să faci pentru că ani de zile toată ţara asta a contribuit la îngroparea acestor companii, că nu e unul vinovat, sunt toate partidele politice care s-au perindat la nivelul ţării vinovate de ce s-a întâmplat la companiile de stat. Deci nu este unul sau altul. Toţi cei din clasa politică şi care atunci când au jurat pe biblia aia şi pe constituţie se gândeau la maşini şi la altele. Ăia sunt vinovaţi! Şi atunci, dacă nu facem lucrul acesta acum, este o singură şansă pe care aceste companii o mai au. Pentru că dacă în aceste şase luni de zile, plus una, că am mai prelungit cu o lună de zile, nu notifică faptul că vor să li se aplice această restructurare financiară, o altă şansă nu mai au. S-au închis", a mai spus Eugen Teodorovici.

G Ad:

Ce însemană amnistia fiscală

Ordonanța nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale a intrat în vigoare începând cu 8 august 2019 și prevede restructurarea datoriilor peste 1 milion de lei la Fisc și anularea accesoriilor la datoriile sub 1 milion de lei.

Eugen Teodorovici: Dacă moțiunea trece, bugetul de la anul NU SE ÎNCHIDE

Relevantă pentru antreprenorii români cu firme micro, mici și mijlocii (IMM) este a doua facilitate: anularea unor obligații accesorii.

Conform unor consultanți Deloitte, pot beneficia de această facilitate următoarele categorii de contribuabili care la data de 31 decembrie 2018 au obligații bugetare principale restante sub 1 milion lei:

Următoarele categorii de contribuabili cu restanțe de sub 1 milion de lei beneficiază de această facilitate:

  • persoane juridice;   
  • persoane fizice
  • sau entități fără personalitate juridică.

Categoriile de contribuabili care au obligații bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 de 1 milion lei sau mai mari:  

  • persoane fizice;  
  • entități fără personalitate juridică;
  • unități administrative-teritoriale sau subdiviziunilor administrativeteritoriale ale municipiului București ori instituțiilor publice.

Ordonanța se aplică, în primul rând, următoarelor tipuri de obligații bugetare principale considerate restante la 31 decembrie 2018:

  • Obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plata până la 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • Diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizie de impunere comunicate până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • Alte obligații de plată individualizate prin titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 decembrie 2018.

Condiții „amnistie fiscală” la accesorii:  

Accesoriile aferente obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 se anulează, dacă se respectă cumulativ următoarele condiții:

- Obligațiile principale restante la 31 decembrie 2018 sunt stinse până la 15 decembrie 2019; Obligațiile principale și accesorii cu termene între 1 ianuarie 2019 și 15 decembrie 2019 sunt stinse până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

- Debitorul are depuse toate declarațiile fiscale până la data depunerii certificatului de atestare fiscală;

- Cererea de anulare se depune până la 15 decembrie 2019 (sub sancțiunea decăderii). Notă: În cazul acestei facilități, debitorii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot notifica organul fiscal cu privire la intenția lor până la data de 15 decembrie 2019, dată până la care ar trebui depusă și cererea de anulare a accesoriilor. În cazul notificării, se amână la plată obligațiile accesorii care fac obiectul facilității, respectiv nu este demarată sau se suspendă procedura executării silite (până la data soluționării cererii de anulare a  accesoriilor).

Pe lângă cazurile menționate mai sus, Ordonanța prevede o serie de alte situații în care contribuabilii pot beneficia de anularea obligațiilor accesorii (supuse însă unor condiții diferite).  
Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro