CE, măsuri pentru atenuarea șocului produs de prețul gazelor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
COmisia Europeană vine cu o serie de propuneri pentru a contracara volatilitatea prețului gazelor
COmisia Europeană vine cu o serie de propuneri pentru a contracara volatilitatea prețului gazelor
La presiunile statelor membre şi îngrijorată de apropierea iernii, Comisia Europeană urmează să îşi prezinte marţi propunerile pentru atenuarea exploziei preţurilor la energie, aplecându-se asupra volatilităţii cotaţiilor pe piaţa gazelor naturale, informează AFP.

În contextul în care există divergenţe profunde în rândul celor 27 de state membre cu privire la plafonarea preţurilor, Bruxelles-ul mizează pe cel mai mic numitor comun: este vorba de măsuri "care fac obiectul unui consens maxim", a subliniat Executivul comunitar.

Dezvăluite la Strasbourg, aceste propuneri ale Executivului comunitar vor fi examinate joi şi vineri de şefii de stat şi de guvern, reuniţi la summitul lor de la Bruxelles, înaintea posibilei adoptări în cursul lunii noiembrie.

Potrivit AFP, Comisia Europeană ar urma să prezinte marţi în primul rând o reformă a indicelui de referinţă de pe piaţa gazelor naturale, TTF, care este utilizat în tranzacţiile efectuate de operatorii europeni, şi a cărui creştere ar fi, potrivit Executivului comunitar, alimentată în mod "artificial" de speculaţie. Ideea este de a îl înlocui peste şase luni de un indice alternativ mai reprezentativ pentru aprovizionările reale.

Până atunci, Bruxelles preconizează "un mecanism temporar" pentru a corecta preţul gazelor naturale. Potrivit unei surse europene, ar fi vorba de un "coridor dinamic" (un interval flexibil în limitele căruia preţurile ar fi autorizate să fluctueze), pentru a încadra tranzacţiile de pe piaţa TTF, care ar permite temperarea volatilităţii şi evitarea oricărei creşteri brutale.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să forţeze mâna statelor membre pentru a concretiza, în sfârşit, achiziţiile comune de gaze la scara UE în vederea următorului sezon de umplere a depozitelor, pentru a obţine astfel preţuri mai bune de la furnizorii "de încredere" (Norvegia, SUA) şi să evite ca cele 27 de state membre să se concureze între ele.

Ţările UE şi-au dat acordul în luna martie pentru o platformă de achiziţii comune, dar până acum nu a fost încheiată nicio tranzacţie iar ţările au continuat să negocieze separat. Comisia vrea acum să implice mai mult sectorul privat, via un consorţiu de firme importatoare.

În sfârşit, Comisia Europeană va propune un cadru de solidaritate consolidat pentru ţările vulnerabile la riscul de penurie, precum şi instrumente suplimentare pentru a reduce consumul de gaze: având în vedere eforturile foarte variabile ale ţărilor membre, Germania şi Ţările de Jos solicită "obiective mai ambiţioase şi mai constrângătoare".

Pe de altă parte, Comisia Europeană nu ar urma să propună marţi plafonarea preţului gazelor naturale achiziţionate de furnizorii de electricitate pentru termocentralele lor, susţine o sursă europeană citată de AFP. Acest dispozitiv, care se aplică deja în Portugalia şi Spania, permite o reducere automată a preţului electricităţii. Acest mecanism s-a lovit de neîncrederea unor ţări precum Germania şi Ţările de Jos, care se tem că există riscul să provoace o creştere a cererii de gaze ca urmare a apetitului crescut al furnizorilor de electricitate.

De asemenea, ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaze, evocată de Comisia Europeană şi solicitată de 15 state membre, pare a fi dată uitării. Berlinul se opune unei astfel de propuneri, de teamă că va agrava tensiunile pe partea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate pe o piaţă mondială tensionată.

Citește și:

Prețul gazelor scade la cel mai mic nivel din ultimele trei luni

Prețul gazelor naturale a scăzut pe fondul așteptărilor că Uniunea Europeană va introduce mai multe măsuri pentru a reduce volatilitatea pe cea mai mare piață a sa, în încercarea de a ține în frâu criza energetică. 

Contractele futures de referință au scăzut cu până la 6,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei luni. Comisia Europeană intenționează să propună un mecanism temporar pentru a preveni creșterile extreme ale prețurilor în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, printr-o limită dinamică pentru tranzacțiile de pe Dutch Title Transfer Facility, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg. 

Piața a fost sensibilă la intervențiile UE pentru a limita efectele crizei care a alimentat inflația și a pus economiile în pragul recesiunii. Brațul executiv al blocului urmează să propună marți un pachet de măsuri pentru a atenua impactul reducerilor abrupte de aprovizionare ale Rusiei asupra companiilor și consumatorilor. Planul va fi discutat de liderii UE în cadrul summitului de la Bruxelles din 20-21 octombrie.

Gazul olandez pe prima lună, referința europeană, a scăzut cu 4,9%, la 135 de euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday din 29 iunie, la ora 8:27 la Amsterdam. 

Totuși, escaladarea războiului din Ucraina continuă să aducă riscul de întrerupere a livrărilor de gaze care trec prin această țară. Centrul Kievului a fost lovit de explozii luni dimineață, după ce Rusia a folosit drone kamikaze, potrivit șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak. Pentru moment, fluxurile de tranzit rămân stabile, deși la nivelurile reduse din ultimele luni.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel