Este cunoscut faptul că exportul de cereale și de produse neprocesate nu este cea mai profitabilă metodă de a scoate bani din această sursă de care România dispune din plin. În schimb, însă, dacă cerealele și celelalte produse în forma lor brută sunt livrate ca produs finit, profitul este mult mai mare, în unele cazuri de două sau chiar de trei ori. Pentru asta, Ministerul Agriculturii a pregătit o serie de finanțări care va fi demarată în scurt timp.
Ministrul Florin Barbu, transmite că ”deja este lansat ghidul iar în două săptămâni vor fi lansate aceste programe, ele vor fi de minim 500.000 euro dar proiectul poate ajunge cu un grant de la bugetul de stat până la 50 milioane de euro. Ne dorim procesări foarte mari”, a explicat el.
Pentru a dispune de acești bani este nevoie o firmă înregistrată în România care deja produce aceste produse. Proiectele pot fi folosite de către procesatorii de cereale sau crescătorii de animale, ca exemplu, pentru a-și mări capacitatea de producție.
”Procesarea cărnii, a grâului, procesarea peștelui, a zahărului, a fructelor și a legumelor, sunt toate produsele care presupun procesarea agroalimentară în România și pe care noi o producem ca materie primă. Bugetul alocat este de 600 milioane de euro și în cazul în care vor fi absorbiți acești bani avem în fondul Ministerul de Finanțe o realocare pentru încă 600 milioane, încercăm să îl ducem la 1,2 miliarde de euro în investiții”, a mai spus ministrul despre oportunitățile de care dispun firmele din domeniul agroalimentar.
Conforma acestuia investițiile se vor realiza între 2023 și 2026 iar banii provin de la bugetul de stat.
Întrebat dacă industria alimentară din țara noastră are forță necesară pentru a absorbi acești bani, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a răspuns: ”Sunt convins de asta pentru că în România, în ceea ce înseamnă producția de pui, avem grad de autosuficiență de 120% și de ce nu, putem să ne mândrim cu lucrul acesta, două companii din țara noastră produc 100% din consumul de pui din România. Pentru acest sector venim cu un program, astfel încât, când ei au partea de creștere, abatorizarea, să poată să facă și partea de procesare, atât pentru piața internă cât și pentru cea externă. Sunt companii foarte mari care își doresc să realizeze aceste proiecte”.
Pentru a urmări mai îndeaproape cele discutate, accesați linkul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...