Conform rapoartelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în ianuarie 2023, suma totală alocată din fondurile de stat pentru ajutorarea copiilor a depăşit 1,216 miliarde de lei. Media sumei plătite pe beneficiar a fost de 336,65 lei.
În ianuarie 2024, numărul de beneficiari ai alocaţiei a fost de 3.613.547 de copii, cu majoritatea în Bucureşti (368.889), urmată de judeţele Iaşi (198.712), Suceava (136.785), Constanţa (126.160), Bacău (124.390) şi Cluj (123.568).
Valorile cele mai ridicate ale sumei medii plătite au fost înregistrate în judeţele Botoşani, cu 342,72 lei, Caraş-Severin - 342,58 lei şi Ilfov - 340,91 lei.
Alocaţia, având caracter universal, este acordată copiilor cu vârsta de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar sunt încă în cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la finalizarea acestora.
În contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă – printre care se numără și Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), Guvernul a decis menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024, informează ANPIS.
Astfel, cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.
Noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.
În situația în care, până la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 9/2024 pentru instituirea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024 au fost constituite debite cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței sau de supliment pentru energie, acestea se scutesc la plată. Scutirea se face prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăti și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, emisă între data stabilirii debitului și până la împlinirea termenului de 180 de zile prevăzut la art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...