Săptămâna viitoare, senatorii din comisiile de specialitate vor continua dezbaterile pe ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie. Documentul ar putea fi modificat, în condiţiile în care au fost depuse deja mai multe amendamente, iar mâine, în Comisia specială pe justiţie este aşteptat raportul asupra proiectului privind organizarea judiciară.
Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie se află la comisiile de specialitate ale Senatului, ca primă cameră sesizată. Documentul ar urma să fie amendat pentru extinderea categoriilor de beneficiari de preţuri plafonate, între care companiile de apă şi de transport, instituţiile de cult şi fabricile de medicamente generice, după cum anunţa liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Şi tot la Parlament, membrii Comisiei speciale pentru legile justiţiei vor relua dezbaterile la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Luni este programat şi votul pentru raport la proiectul privind organizarea judiciară, care ar urma să intre mai apoi în plenul camerei, unde proiectul legii de organizare a CSM a fost deja adoptat.
Deşi dezbaterile din comisia specială sunt mai mult tehnice, există discuţii în contradictoriu între opoziţie şi putere pe tema necesităţii unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia. USR solicită amânarea votului până la momentul primirii acestui aviz, în timp ce ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că adoptarea rapidă a pachetului de legi pe justiţie reprezintă obiectivul care va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în cazul României, transmite Rador.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Guvernul nu trebuie să ia măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaze la populaţie, întrucât, potrivit statisticilor, acesta este deja mai mic cu 8%, respectiv 18% faţă de anul trecut.
"Pe cap de locuitor, România consumă cea mai puţină energie din întreaga Europă (...), de două ori şi jumătate mai puţin decât un german (...). Anul acesta, am consumat, conform INS, cu 5,2% mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin. Ce vrem noi, de fapt, ce economie să mai facă România, cu cel mai mic consum din Europa? (...) Noi trebuie să îi lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economii atât cât au nevoie, fiindcă fac o economie la propriul buget al familiei. Deja am dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu mai intervenim cu astfel de anunţuri. (...) Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%, deci reacţia a fost una pe măsură, toată lumea a început să se gospodărească. Nu cred că Guvernul trebuie să vină cu măsuri suplimentare, să cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant", a declarat Ciolacu, marţi, la Antena 3.
Potrivit liderului social-democrat, cel mai mare consum de energie se înregistrează cu iluminatul public, în instituţiile publice şi în şcoli, motiv pentru care susţine demararea unor programe de dotare cu panouri fotovoltaice, pentru reducerea costurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...